Babka cytrynowa
Wielkanocna babka cytrynowa – puszysta i jednocześnie orzeźwiająca w smaku. Piekłam w formie z kominkiem na koniec dekorując lukrem z dodatkiem kurkumy i kolorowych perełek. Mam nadzieję, że ten przepis przypadnie Wam do gustu i będzie gościł co roku na Wielkanocnym stole.
Składniki:
- Kostka masła ( 25 dag)
- 20 dag cukru
- Laska wanilii
- 5 jajek
- 25 dag mąki
- Sok z 2 dużych cytryn
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier:
- 20 dag cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
- Szczypta kurkumy
- 2 łyżki wrzącej wody
- Perełki cukrowe do dekoracji
Przygotowanie:
Ciasto:
Jajka wbij do miski dodaj cukier i rdzeń z laski wanilii. Całość miksuj ok. 5 min. do momentu uzyskania puszystej masy. Dodaj przesiana mąkę i proszek do pieczenia. Do całości wlej uprzednio rozpuszczone masło (ostudzone) i dodaj sok z cytryny.
Formę natłuść i posyp bułką tartą. Do tak przygot
owanej foremki wlej ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180° C na 35- 40 minut.
Lukier:
Do miski wsyp przesiany na sitku cukier puder dodaj sok z cytryny, wodę i szczyptę kurkumy dla nadania koloru. Całość ucieraj do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowym lukrem polej ostudzoną babkę i udekoruj perełkami cukrowymi.
pysznie wygląda, bardzo lubię takie babki:)