Babka cytrynowa

Wielkanocna babka cytrynowa – puszysta i jednocześnie orzeźwiająca w smaku. Piekłam w formie z kominkiem na koniec dekorując lukrem z dodatkiem kurkumy i kolorowych perełek. Mam nadzieję, że ten przepis przypadnie Wam do gustu i będzie gościł co roku na Wielkanocnym stole.

babka cytrynowababka cytrynowa 2

Składniki:

  • Kostka masła ( 25 dag)
  • 20 dag cukru
  • Laska wanilii
  • 5 jajek
  • 25 dag mąki
  • Sok z 2 dużych cytryn
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier:

  • 20 dag cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • Szczypta kurkumy
  • 2 łyżki wrzącej wody
  • Perełki cukrowe do dekoracji

Przygotowanie:

Ciasto:

Jajka wbij do miski dodaj cukier i rdzeń z laski wanilii. Całość miksuj ok. 5 min. do momentu uzyskania puszystej masy. Dodaj przesiana mąkę i proszek do pieczenia. Do całości wlej uprzednio rozpuszczone masło (ostudzone) i dodaj sok z cytryny.

Formę natłuść i posyp bułką tartą. Do tak przygot

owanej foremki wlej ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180° C na 35- 40 minut.

Lukier:

Do miski wsyp przesiany na sitku cukier puder dodaj sok z cytryny, wodę i szczyptę kurkumy dla nadania koloru. Całość ucieraj do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowym lukrem polej ostudzoną babkę i udekoruj perełkami cukrowymi.

0 from 1 Review

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *