Proste i szybkie przepisy kulinarne

Babka kawowa z czekoladą

UDOSTĘPNIJ
/ 850 0

Sezon wypieków Wielkanocnych uważam za otwarty. Wszystko za sprawą babki o delikatnej nutce kawowej z kawałkami czekolady. Babka kawowa z czekoladą ma cudowną konsystencję. Nie jest bowiem za sucha czy zbyt wilgotna. Jest dosłownie idealna, a dzięki znajdujących się w niej kawałkom czekolady odznacza się wyważoną nutą słodyczy.

babka_kawowa_z_czekolada

babka_kawowa_z_czekolada_2

Składniki:

  • 300 g maki tortowej
  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • 100 g miękkiego masła (zwrocie uwagę ile gramów ma kostka masła- coraz częściej ma 170g, a nie 200 g)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200 g śmietany 12 lub 18 %
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczone w niewielkiej ilości wody)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g pokruszonej czekolady mlecznej
  • Cukier puder do posypania
  • 4 kostki startej czekolady lub polewa czekoladowa
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Białka oddziel od żółtek, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywna piane. Ubijając dosypuj cukier (tylko połowę czyli 125 g) do momentu aż piana będzie sztywna i lśniąca.

Masło utrzyj z resztą cukru (pozostałe 125 g) oraz cukrem waniliowym. Ucierając dodawaj kolejno żółtka, śmietanę oraz kawę. Następnie dodawaj ubitą z białek pianę na zmianę z przesianymi przez sitko mąką i proszkiem do pieczenia. Na sam koniec dodaj pokruszoną czekoladę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Formę na babkę natłuść i oprósz bułką tartą i przełóż do niej ciast. Piecz ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st.

Końcowy czas pieczenia jest zależny od wykorzystywanych przez Ciebie funkcji pieczenia np. termoobieg, a także rodzaju formy. Dlatego też warto w trakcie pieczenia sprawdzać patyczkiem wilgotność ciasta.

Inspiracja/ źródło przepisu: Gazeta Rewia

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany