Babka kokosowa przekładana
Babka kokosowa przepis na wielkanocny przysmak.
Wielkanocne babki na pierwszy rzut oka niewiele się od siebie różnią:) Babka kokosowa to przykład na to, że babka wcale nie musi być nudna w swoim wyglądzie. Wystarczy odrobiona słodkiej masy budyniowej zrównoważona dżemem porzeczkowym o kwaskowatym smaku.
Składniki:
- 30 dag masła
- 25 dag cukru
- 6 jajek
- 3 dag wiórków kokosowych
- 1 opakowanie cukru waniliowego ( 2-3 łyżeczku cukru domowego wyrobu)
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 28 dag mąki
- 250 ml mleka
- dżem porzeczkowy
- biała czekolada
Przygotowanie:
Zmiksuj 20 dag masła z 20 dag cukru, żółtkami i cukrem waniliowym. Białka ubij na sztywną pianę i połącz z przygotowaną masą. Do całości dodaj mąkę z proszkiem i wiórki kokosowe. Ciasto wlej do formy z kominem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 º C przez 50 minut lub do suchego patyczka. Tak upieczona babkę ostudź.
Budyń ugotuj na mleku (250 ml) z resztą cukru, ostudź i zmiksuj z pozostałym masłem.
Babkę przekrój na 3 blaty, a następnie przełóż dżemem oraz kremem budyniowym. Schłódź i polej rozpuszczoną czekoladą.
Dodaj komentarz