Babka marmurkowa

Babka marmurkowa przepis

Dzś oddajemy w wasze ręce kolejny przepis kulinarny, dzięki któremu przygotujecie pyszne babki wielkanocne. Babka marmurkowa, która powstaje z tego przepisu jest nie owijając w bawełnę przepyszna. Wszystko to za sprawą jogurtu greckiego. Jogurt można zastąpić mlekiem ale osobiście polecamy wersję na bazie jogurtu. Otrzymane ciasto jest w konsystencji gęste i kleiste natomiast po upieczeniu babka wielkanocna odznacza się wyjątkową wilgotnością.

Babka pomimo swojej gęstej konsystencji nadal pozostaje puszysta i rozpływa się w ustach. Osobiście uwielbiamy przyrządzać ją w polewie czekoladowej. Babka marmurkowa wykonana wg. poniższego przepisu od momentu kiedy przygotujecie ją po raz pierwszy zagości na Waszych stołach już zawsze.

 

Składniki do przygotowania babki marmurkowej:

  • 10 dag masła
  • 2 duże jaja
  • 12 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 125 ml kwaśnego mleka lub jogurtu greckiego
  • 25 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

Masło utrzyj dodając kolejno żółtka, przesiany cukier, cukier waniliowy, olejek migdałowy i jogurt. Wszystkie składniki starannie połącz. Z pozostałych białek (z dodatkiem szczypty soli) ubij pianę i dodaj ją do masy, a następnie do całości dodaj przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj.

2/3 ciasta wyłóż do przygotowanej wcześniej formy (tłuszcz + bułka tarta).
Do reszty ciasta wsyp kakao, połącz i wyłóż na wierch jasnej części ciasta. Piecz 30- 40 minut w 160 º C.

Gotową babkę marmurkową kiedy już ostygnie możesz przystroić dowolnie wedle własnego upodobania natomiast my osobiście polecamy słodkie masy, które dosonale komponują się ze smakiem tejże babki. Najlepsza wg. nas jest polewa czekoladowa przygotowana poprzez rozpuszczenie 2 tabliczek czekolady w kąpieli wodnej i wylana na ostygniętą babkę.

Poznaj nasze inne przepisy kulinarne, dzięki którym przyrządzisz pyszne babki wielkanocne:

Inspiracja/źródło przepisu: Kuchnia Państwowe wydawnictwo ekonomiczne warszawa 1989 wydanie XXIX

0 from 1 Review

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *