Babka piaskowa z kakao

Do Świąt Wielkanocnych pozostał już tylko tydzień. Jeżeli nie wiecie jeszcze jaką babkę upiec polecamy przepis na babkę piaskową z dodatkiem kakao. Szybki i smaczny w przygotowaniu przepis zagości na stałe na Waszych stołach.

 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki oleju
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Polewa czekoladowa
  • Czekolada mleczna

Przygotowanie:

Formę natłuść i posyp bułką tartą.

Przygotuj sobie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dobrą praktyką (ale nie wymaganą) jest przesianie mąki przez sitko. Dzięki temu ciasto będzie pulchniejsze.

Do białek dodaj szczyptę soli i ubij (najlepiej mikserem) do uzyskania sztywnej piany. Kiedy uzyskasz oczekiwaną konsystencję dodawaj powoli cukier, a następnie po jednym żółtku. Kolejnie dodaj mąkę z proszkiem wsypując powoli do ubijanej masy. Na koniec dodaj olej.

Połowę masy wlej do formy. Do pozostawionej połowy dosyp kakao i dokładnie wymieszaj po czym dopełnij formę konsystencją z kakao.

Piecz 45 min. w 180 ° C.
Źródło przepisu/ Inspiracja: Gazeta „Chwila dla Ciebie”- P. Ania z Gołańczy

0 from 1 Review

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *