Babka piaskowa z kakao
Do Świąt Wielkanocnych pozostał już tylko tydzień. Jeżeli nie wiecie jeszcze jaką babkę upiec polecamy przepis na babkę piaskową z dodatkiem kakao. Szybki i smaczny w przygotowaniu przepis zagości na stałe na Waszych stołach.
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- ¾ szklanki oleju
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- Polewa czekoladowa
- Czekolada mleczna
Przygotowanie:
Formę natłuść i posyp bułką tartą.
Przygotuj sobie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dobrą praktyką (ale nie wymaganą) jest przesianie mąki przez sitko. Dzięki temu ciasto będzie pulchniejsze.
Do białek dodaj szczyptę soli i ubij (najlepiej mikserem) do uzyskania sztywnej piany. Kiedy uzyskasz oczekiwaną konsystencję dodawaj powoli cukier, a następnie po jednym żółtku. Kolejnie dodaj mąkę z proszkiem wsypując powoli do ubijanej masy. Na koniec dodaj olej.
Połowę masy wlej do formy. Do pozostawionej połowy dosyp kakao i dokładnie wymieszaj po czym dopełnij formę konsystencją z kakao.
Piecz 45 min. w 180 ° C.
Źródło przepisu/ Inspiracja: Gazeta „Chwila dla Ciebie”- P. Ania z Gołańczy
wygląda pysznie i tak samo smakuje