Proste i szybkie przepisy kulinarne

Babka „piwosza”. Babka z piwem.

UDOSTĘPNIJ
/ 962 0

Już za tydzień Wielka Niedziela. Zastanawialiście się nad Świątecznymi wypiekami? Macie już gotową listę czy może znajdzie się jeszcze miejsce na Babkę „Piwosza” (babka z piwem)?

babka_z_piwem_1

Składniki:

  • 4 jajka
  • Sól
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 20 dag margaryny
  • 1 szklanka piwa
  • Cukier puder
  • Tłuszcz i bułka tarta do przygotowania formy

babka_z_piwem_2


Przygotowanie:

Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę wraz z szczyptą soli. Ciągle ubijając dodawaj na przemian do piany żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodawaj stopniowo przesiewając przez sitko mąkę i proszek do pieczenia (w międzyczasie delikatnie mieszaj) .

Margarynę rozpuść i ostudzoną dodaj do przygotowanej wcześniej masy. Na sam koniec dodaj piwo. Wszystkie składniki wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelej ciasto do przygotowanej wcześniej formy.

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 ° C i przez około 1h. Najlepiej sprawdzić czy ciasto jest już gotowe wbijając w środek drewniany patyczek. Jeżeli po wyciągnięciu jest suchy, to jest to znak że babka jest już upieczona.

Wyjmij z formy dopiero gdy całkowicie ostygnie.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany