Proste i szybkie przepisy kulinarne

Babka z powidłem śliwkowym

UDOSTĘPNIJ
/ 1366 0

Babka wielkanocna z powidłem śliwkowym

Wielkanoc już coraz bliżej, a wraz z nią wszechobecne przygotowania świąteczne. Zapewne wiele z Was z wyprzedzeniem planuje rodzaj wypieków, ciast i babek wielkanocnych. Dlatego też przybywamy z pomocą z naszym najnowszym odkryciem. Babka z powidłem śliwkowym bo to o niej mowa jest bardzo szybka w przygotowaniu, a jej dodatkowym atutem jest stosunkowo niewielka ilość cukru. Występujące w środku powidło śliwkowe nadaje odpowiedniej wilgotności przez co babka nie jest sucha i sypka tylko jest wilgotna i krucha.

babka wielkanocna z powidłem śliwkowym 1

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 200 g powidła śliwkowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1/3- 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

Mleko połącz z olejem i cukrem. Dodaj powidło śliwkowe, kakao i mąkę przesianą przez sito wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Składniki delikatnie wymieszaj i przelej do formy z kominem. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 º C przez 40 minut (do suchego patyczka).

Inne babki wielkanocne dostępne na naszej stronie:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany