Babka z powidłem śliwkowym
Babka wielkanocna z powidłem śliwkowym
Wielkanoc już coraz bliżej, a wraz z nią wszechobecne przygotowania świąteczne. Zapewne wiele z Was z wyprzedzeniem planuje rodzaj wypieków, ciast i babek wielkanocnych. Dlatego też przybywamy z pomocą z naszym najnowszym odkryciem. Babka z powidłem śliwkowym, bo to o niej mowa jest bardzo szybka w przygotowaniu, a jej dodatkowym atutem jest stosunkowo niewielka ilość cukru. Występujące w środku powidło śliwkowe nadaje odpowiedniej wilgotności przez co babka nie jest sucha i sypka, a wyjątkowo wilgotna i krucha.
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 200 g powidła śliwkowego
- 2 łyżki kakao
- 1/3- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Mleko połącz z olejem i cukrem. Dodaj powidło śliwkowe, kakao i mąkę przesianą przez sito wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Składniki delikatnie wymieszaj i przelej do formy z kominem. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 º C przez 40 minut (do suchego patyczka).
Dodaj komentarz