Proste i szybkie przepisy kulinarne

Babka z kawałkami czekolady

UDOSTĘPNIJ
/ 1735 0

Oddajemy w Wasze ręce ostatni przed weekendem przepis na babkę wielkanocną. Tym razem  jest to babka z kawałkami czekolady. Atutem gotowej babki jest jej pyszny smak jednak posiada też mały minus. Po prostu lubi wyjść zakalcowata co nie ujmuje jej smaku 🙂

babka piaskowa z czekolada

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 torebka proszku do pieczenia
  • 10 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 1 kostka masła
  • 4 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • 1 tabl. mlecznej czekolady
  • tłuszcz i bułka tarta do wyłożenia formy

Przygotowanie:

Mąkę tortową, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier oraz szczyptę soli razem wymieszaj.
Rozpuść kostkę masła i pozostaw do wystudzenia. Kiedy ostygnie dodaj do reszty składników, wbij jajka i dodaj mleko. Wszystko wymieszaj  za pomoca miksera na gładkie,  jednolite ciasto.

Czekoladę połam na małe kawałki i dodaj do ciasta po czym raz jeszcze całość wymieszaj drewnianą łyżką.

Formę (my wykorzystaliśmy formę 22cm) natłuść np. margaryną i posyp bułką tartą po czym wlej do niej wcześniej przygotowaną masę uzupełniając 3/4 formy.

Wstaw do rozgrzanego wcześniej piekarnika.

Piecz ok. 45 min. w 180 ° C.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany