Oddajemy w Wasze ręce ostatni przed weekendem przepis na babkę wielkanocną. Tym razem jest to babka z kawałkami czekolady. Atutem gotowej babki jest jej pyszny smak jednak posiada też mały minus. Po prostu lubi wyjść zakalcowata co nie ujmuje jej smaku 🙂
Składniki:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 torebka proszku do pieczenia
- 10 łyżek cukru
- szczypta soli
- 1 kostka masła
- 4 jajka
- ½ szklanki mleka
- 1 tabl. mlecznej czekolady
- tłuszcz i bułka tarta do wyłożenia formy
Przygotowanie:
Mąkę tortową, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier oraz szczyptę soli razem wymieszaj.
Rozpuść kostkę masła i pozostaw do wystudzenia. Kiedy ostygnie dodaj do reszty składników, wbij jajka i dodaj mleko. Wszystko wymieszaj za pomoca miksera na gładkie, jednolite ciasto.
Czekoladę połam na małe kawałki i dodaj do ciasta po czym raz jeszcze całość wymieszaj drewnianą łyżką.
Formę (my wykorzystaliśmy formę 22cm) natłuść np. margaryną i posyp bułką tartą po czym wlej do niej wcześniej przygotowaną masę uzupełniając 3/4 formy.
Wstaw do rozgrzanego wcześniej piekarnika.
Piecz ok. 45 min. w 180 ° C.
Zostaw komentarz