Proste i szybkie przepisy kulinarne

Barszcz czerwony

UDOSTĘPNIJ
/ 1005 0

Barszcz czerwony, który może zostać przygotowany na wiele sposobów zawsze znajdzie swoich odbiorców. Doskonale nadaje się na świąteczny obiad. Najczęściej podaje się go z uszkami, krokietem lub pasztecikami, jajkiem czy też czerwonym grochem.

barszcz czerwony

Składniki:

  • 3 buraki średniej wielkości
  • Włoszczyzna – 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula
  • 5 szt. grzybów suszonych (najlepiej podgrzybek lub prawdziwek)
  • Sól
  • Pieprz w granulkach
  • 4 szt. liścia laurowego
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 łyżki koncentratu buraczanego
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • Cytryna

Przygotowanie:

Grzyby namocz w wodzie i pozostaw na noc.

Do garnka wlej 2,5 l wody, dodaj obrane i pokrojone w paski buraki, cebulę, marchewkę, pietruszkę i selera. Dodaj namoczone wcześniej i wypłukane grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Wszystko razem gotuj ( ok. 1h), aż do miękkości warzyw.

Dodaj koncentrat buraczany, wyciśnij troszkę cytryny ( tak aby barszcz miał delikatnie kwaskowaty smak).

Na koniec podbij mąką ( do mąki bardzo wolno dolewaj wody, tak aby nie powstały grudki), dodaj śmietanę, dodaj sól i pieprz do smaku.

Pamiętaj! Najlepszym sposobem, aby śmietana się nie zważyła to hartowanie. Do osobnego naczynia ze śmietaną dodawaj gorącej zupy, aż całość będzie letnia i mocno płynna. Dopiero wtedy dolewamy do zupy.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany