Proste i szybkie przepisy kulinarne

Barszcz ukraiński

UDOSTĘPNIJ
/ 1257 0

Przepis na prawdziwy barszcz ukraiński

Barszcz czerwony w wydaniu ukraińskim to kompletnie inne danie niż doskonale nam znany barszcz czerwony. Barszcz ukraiński jest bardzo syty i swobodnie jest w stanie zastąpić dwudaniowy obiad. Wszystko za sprawą tego, że składniki wykorzystane podczas jego gotowania są jego nieodłączną częścią. W związku z tym kawałki kurczaka, buraków czy też pozostałych warzyw wchodzących w skład przygotowania tego barszczu ukraińskiego są jego częścią i to właśnie one go charakteryzują. Sprawdźcie, przetestujcie i podzielcie się swoją opinią. Uwaga! Jego smak uzależnia 🙂

barszcz ukraiński

Z nowinek, którymi chcielibyśmy się jeszcze z wami podzielić to informacja dotycząca tego co charakteryzuje prawdziwy barszcz ukraiński. Są to czosnek oraz małe bułeczki (pampuszki) polane sosem czosnkowym.

Składniki:

  • 3 buraki średniej wielkości
  • 2 udka z kurczaka
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • ćwiartka kapusty
  • 2 łyżki oleju
  • 5 łyżek koncentratu buraczanego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • Kilka kropli soku z cytryny
  • Sól

Przygotowanie:

Buraki wymyj, obierz i ugotuj do miękkości. Gotowe wyciągnij z wody i pozostaw do wystudzenia.

Udka z kurczaka oczyść i umyj. Włóż do garnka i zalej 7 szklankami wody. Doprowadź do wrzenia. Do wywaru dodaj ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Gotuj ok. 30- 40 minut, tak aby udka były miękkie. Gdy będą już gotowe wyciągnij je i pozostaw do ostudzenia.

Marchewkę, pietruszkę opłucz i pokrój na cienkie krążki. Ziemniaki umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Kapustę pokrój na kawałeczki. Przygotowane warzywa podsmaż na 2 łyżkach oleju. Chłodne buraki pokrój na drobne paseczki i wrzuć do pozostałych warzyw na patelnię. Wszystko podlewaj między czasie wywarem z wcześniej ugotowanego buraka (ok. 4 chochle). Duś wszystko razem jakieś 15- 20 minut. Przełóż do wywaru mięsnego.

Do całości dodaj koncentrat buraczany i pomidorowy. Na sam koniec dodaj wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku i obrane mięso z udek (bez skóry). Dopraw solą i sokiem z cytryny.

Gotowy barszcz ukraiński jedz zawsze gorący.

Sprawdź również inne przepisy na zupy dostępne na naszym blogu.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany