Bruschetta z pomidorkami i rukolą

Kontynuując serię przepisów związanych z kuchnią włoską zachęcamy do wypróbowania przepisu na bruschettę z pomidorkami koktajlowymi i rukolą. Jest to rewelacyjne i lekkie danie, które doskonale smakuje w upalne dni. Idealnie nadaje się na śniadanie, lunch oraz kolacje.

bruschetta-z-pomidorami-i-rukola1

Składniki:

  • pieczywo (bagietka lub chleb)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/5 kostki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek + oliwa do smażenia
  • 500g pomidorków koktajlowych
  • rukola
  • sól
  • bazylia
  • rozmaryn

Przygotowanie:

Do miękkiego masła wgnieć czosnek i dodaj łyżkę oliwy z oliwek. Całość dokładnie wymieszaj do uzyskania konsystencji przypominającej masełko czosnkowe.

Rozsmaruj otrzymane masełko na kromkach (bagietki lub chleba ). Posmarowane kromki włóż do rozgrzanego piekarnika na kilka minut. Kiedy masełko się roztopi, a pieczywo stanie się chrupkie to znaczy, że kromeczki są gotowe.

Pomidorki koktajlowe pokrój na pół i wrzuć na wcześniej rozgrzaną z wykorzystaniem oliwy z oliwek patelnię. Posól je i dopraw sporą ilością bazylii oraz rozmarynu. Całość smaż do momentu kiedy pomidorki nie zaczną się rozpuszczać. Jest to znak, że są już gotowe.

Na chrupiącym pieczywie połóż kilka liści rukoli. Na tak przygotowany spód nakładaj najlepiej jeszcze ciepłe pomidorki.

Smacznego!

0 from 2 Reviews

2 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *