Proste i szybkie przepisy kulinarne

Bulion warzywny

UDOSTĘPNIJ
/ 841 1

Esencjonalny bulion stanowi bazę w wielu przepisach. Przygotowany wcześniej wzbogaca swoim smakiem i aromatem niejedno danie. Warto przygotować sobie go wcześniej, gdyż ciężko wyczarować dobry bulion w przeciągu chwili. Zrobiony ze świeżych warzyw jest nie tylko dobry, ale również wartościowy i dostarcza nam wielu składników odżywczych. Warto poświecić troszeczkę czasu i zamiast kostki zafundować sobie odrobinę zdrowia.

bulion-warzywny-1

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • Por- ok. 10 cm
  • Kawałek kapusty
  • 2 średniej wielkości cebule
  • Pół selera
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 8 ziarenek czarnego pieprzu
  • Sól morska
  • 3 liście selera suszonego
  • Cała główka czosnku
  • 5 suszonych części grzyba
  • Pieprz mielony

bulion-warzywny-2

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa obierz, opłucz i włóż do dużego garnka. Czosnek przekrój w poprzek, natomiast cebulę opal na ogniu, bądź na patelni w przypadku płyty. Dodaj do tego pozostałe przyprawy i wlej 2,5 litra wody. Gotuj około 1 i 1/2 h. Na sam koniec dopraw solą i pieprzem. Gdy będzie już gotowy pozostaw go do ostudzenia i odcedź. Możesz go wykorzystać zaraz po przygotowaniu, przechowywać w lodówce do 5 dni lub zamrozić w niewielkich porcjach na około 2- 3 miesiące.

Jeden komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany