Bulion warzywny
Esencjonalny bulion stanowi bazę w wielu przepisach. Przygotowany wcześniej wzbogaca swoim smakiem i aromatem niejedno danie. Warto przygotować sobie go wcześniej, gdyż ciężko wyczarować dobry bulion w przeciągu chwili. Zrobiony ze świeżych warzyw jest nie tylko dobry, ale również wartościowy i dostarcza nam wielu składników odżywczych. Warto poświecić troszeczkę czasu i zamiast kostki zafundować sobie odrobinę zdrowia.
Składniki:
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- Por- ok. 10 cm
- Kawałek kapusty
- 2 średniej wielkości cebule
- Pół selera
- 3 gałązki natki pietruszki
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 8 ziarenek czarnego pieprzu
- Sól morska
- 3 liście selera suszonego
- Cała główka czosnku
- 5 suszonych części grzyba
- Pieprz mielony
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa obierz, opłucz i włóż do dużego garnka. Czosnek przekrój w poprzek, natomiast cebulę opal na ogniu, bądź na patelni w przypadku płyty. Dodaj do tego pozostałe przyprawy i wlej 2,5 litra wody. Gotuj około 1 i 1/2 h. Na sam koniec dopraw solą i pieprzem. Gdy będzie już gotowy pozostaw go do ostudzenia i odcedź. Możesz go wykorzystać zaraz po przygotowaniu, przechowywać w lodówce do 5 dni lub zamrozić w niewielkich porcjach na około 2- 3 miesiące.
przepis dobry a ja rownież dodaje kalarepke