Burger wegetariański

Przepis na burger wegetariański

Kontynuując cykl wpisów z burgerami oddajemy w Wasze ręce przepis na pyszny burger wegetariański. Pomimo faktu, że nie ma w nim ani grama pysznej i soczystej dla niektórych wołowiny to niczego mu nie brakuje. Smakuje doskonale. Z receptura, którą poznacie w dalszej części wpisu przygotujecie aż cztery burgery wegetariańskie.

burger wegetariański

burger wegetariański przepis

(Dla czterech osób)

Czas przygotowania: 35 min
Gotowanie: 8 min
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

Kotlety wegetariańskie:

  • 125 ml mleka
  • około 100 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka curry
  • 30 g mąki
  • 4 – 5 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka nasion dyni
  • 2 małe marchewki
  • 2 łyżki twarogu

Sos jogurtowy:

  • 6 łyżek jogurtu
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól

Dodatki:

  • 150 g mieszanki sałat
  • 1 mały ogórek
  • 4 bułki

Przygotowanie:

!Wszystkie opisane poniżej warzywa opłucz i osusz przed przygotowaniem.

Mleko podgrzej. Kiedy będzie ciepłe wsyp do niego 75 gramów płatków owsianych, sól, curry, mąkę i jedną łyżkę oleju. Wszystko wymieszaj po czym zdejmij z ognia. Tak przygotowaną mieszankę odłóż i odczekaj 30 minut aż się schłodzi.

Nasiona dyni posiekaj. Marchewki pokrój na drobno (możesz też je zetrzeć na grubej tarce). Dynię i marchewki wymieszaj z twarogiem i dodaj do wcześniej przygotowanej mieszkani na bazie mleka i płatków owsianych.

Jogurt wymieszaj z miodem, musztardą, sokiem z cytryny i solą. Gotowy sos jogurtowy dopraw do smaku i odstaw.
Liście sałaty porwij na kawałki. Ogórka pokrój w plasterki.

Wilgotnymi dłońmi formuj kotlety wegetariańskie wcześniej obtaczając je w płatkach owsianych i smaż z każdej strony (na dobrze rozgrzanym oleju) po 3-4 minuty.

Bułki przekrój na dwie części. Na dolnej warstwie ułóż liście sałaty i polej łyżką sosu jogurtowego. Następnie połóż gotowego kotleta, na którego ułóż jeszcze jedną warstwę sałaty, kilka plastrów ogórka wszystko kończąc dodatkowym sosem i wierzchnią warstwą bułki.

Blog kulinarny Pani i Pani domu poleca:

0 from 2 Reviews

2 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *