Proste i szybkie przepisy kulinarne

Burger z kurczaka z sałatką coleslaw i fenkułem

UDOSTĘPNIJ
/ 1671 2

Przepis na burgery z kurczaka z sałatką coleslaw i fenkułemburgery z kurczaka

Zawsze na początku roku staramy się z Panią domu zaplanować o czym będziemy pisać na przestrzeni kolejnych miesięcy. Zawsze przygotowując się do planowania przemierzamy internety w celu wyszukania treści i inspiracji, które mogą Was zainteresować. Tym razem natrafiliśmy na stronkę typu „must see” czyli taką, którą musicie obowiązkowo zobaczyć. Dlaczego? Jest to potężne źródło inspiracji z zakresu trendów, stylu życia, designu czy też ogólnych porad.

Magazyn Westwing bo to o nim mowa podsunął nam do przetestowania trzy przepisy na burgery:

  • Kurczakowy burger z sałatką coleslaw z fenkułem
  • Burger wegetariański
  • Klasyczny burger z serem pleśniowym i pancettą

Przez najbliższe trzy tygodnie będziemy testowali wymienione powyżej przepisy zaczynając już dzisiaj od kurczakowego burgera z sałatką coleslaw z fenkułem. 

Na stronie Westwingu można znaleźć również wiele ciekawych okazji cenowych na unikalne produkty. Czasami zaopatrujemy się u nich ponieważ pojawiające się tam przeceny są naprawdę zachęcające do zakupów. Zawsze aktualne oferty znajdziecie tutaj.

burger z kurczaka

(Dla czterech osób)

Czas przygotowania: 25 min
Gotowanie: 8 min
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

Hummus:

  • 200 g ciecierzycy z puszki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • 1 – 2 łyżki pasty tahini
  • 1 – 2 łyżeczki soku z cytryny
  • mielony kmin rzymski
  • 1 – 2 łyżki oliwy

Burgery:

  • 1 fenkuł (koper włoski)
  • 2 małe marchewki
  • 1 seler naciowy
  • sok z 1 pomarańczy
  • 4 – 5 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 4 filety z piersi kurczaka, po 130 g każdy
  • 4 liście sałaty
  • 4 bułki z sezamem

Przygotowanie:

Ciecierzycę wysyp na durszlak i opłucz wodą (zimną) po czym blenduj do momentu otrzymania gładkiej masy. Do otrzymanej masy dodaj posiekany czosnek, sól, pastę tahini, sok z cytryny, kmin i oliwę.

Fenkuła, marchewki i seler naciowy obierz i pokrój w cienkie plastry. Do plastrów dodaj sok pomarańczowy z 3 łyżkami oliwy z oliwek i dopraw solą i pieprzem.

Umytego fileta z kurczaka osusz i smaż z każdej strony 4 minuty na pozostałej oliwie z oliwek. Dopraw solą i pieprzem.

Przekrojone bułki posmaruj humusem. Na dolnej połówce połóż na nie liście sałaty, pierś z kurczaka i sałatkę warzywną. Całość przykryj górną połówką bułki.

burgery z kurczaka gotowe! Smacznego!

Blog kulinarny poleca również:

2 komentarze

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany