Cheeseburger w stylu domowym

Chcielibyśmy zaprezentować Wam domową alternatywę dla fast foodów. Posiłkując się poniższym przepisem stworzycie pysznego i jednocześnie bardzo sycącego burgera. Mowa oczywiście o cheeseburgerze.

Cheesburger-w-stylu-domowym

Składniki (na 1 cheeseburgera):

  • 120 -130 g zmielonego mięsa wołowego
  • 1 bułka hamburgerowa
  • 4 plasterki sera topionego (najlepiej firmy Hochland)
  • 2-3 plasterki pomidora
  • odrobinę kapusty pekińskiej
  • majonez
  • olej do smażenia (możecie zrezygnować z niego jeżeli upieczecie mięso w piekarniku)
  • sól i pieprz (dla chętnych)

Przygotowanie:

Mięso ugnieć ręką aby uzyskało bardziej zwartą konsystencję. Uformuj je w okrąg na szerokość bułki. Nie sól! Na rozgrzaną patelnię z wykorzystaniem oleju połóż swój kawałek mięsa. Smaż po ok. 2-3 minut z każdej strony. Pod koniec smażenia rozkrojoną bułkę połóż na patelni w celu podgrzania.

Kiedy mięso będzie usmażone możesz je posolić i popieprzyć. My akurat nie dodajemy tych przypraw do mięsa ponieważ uważamy to za zbędne przy tym burgerze.

Dolną część bułki posmaruj majonezem wedle upodobania. Posyp ją poszatkowaną kapustą i delikatnie przygnieć. Na wierzch połóż dwa plasterki serka. Później mięso i raz jeszcze ser. Pomidora ułóż na górnej warstwie sera. Na koniec całość przykryj wierzchnią częścią bułki (wcześniej posmarowaną majonezem).

Smacznego!

 

No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *