Cheeseburger w stylu domowym
Chcielibyśmy zaprezentować Wam domową alternatywę dla fast foodów. Posiłkując się poniższym przepisem stworzycie pysznego i jednocześnie bardzo sycącego burgera. Mowa oczywiście o cheeseburgerze.
Składniki (na 1 cheeseburgera):
- 120 -130 g zmielonego mięsa wołowego
- 1 bułka hamburgerowa
- 4 plasterki sera topionego (najlepiej firmy Hochland)
- 2-3 plasterki pomidora
- odrobinę kapusty pekińskiej
- majonez
- olej do smażenia (możecie zrezygnować z niego jeżeli upieczecie mięso w piekarniku)
- sól i pieprz (dla chętnych)
Przygotowanie:
Mięso ugnieć ręką aby uzyskało bardziej zwartą konsystencję. Uformuj je w okrąg na szerokość bułki. Nie sól! Na rozgrzaną patelnię z wykorzystaniem oleju połóż swój kawałek mięsa. Smaż po ok. 2-3 minut z każdej strony. Pod koniec smażenia rozkrojoną bułkę połóż na patelni w celu podgrzania.
Kiedy mięso będzie usmażone możesz je posolić i popieprzyć. My akurat nie dodajemy tych przypraw do mięsa ponieważ uważamy to za zbędne przy tym burgerze.
Dolną część bułki posmaruj majonezem wedle upodobania. Posyp ją poszatkowaną kapustą i delikatnie przygnieć. Na wierzch połóż dwa plasterki serka. Później mięso i raz jeszcze ser. Pomidora ułóż na górnej warstwie sera. Na koniec całość przykryj wierzchnią częścią bułki (wcześniej posmarowaną majonezem).
Smacznego!
Dodaj komentarz