Proste i szybkie przepisy kulinarne

Chleb pszenny

UDOSTĘPNIJ
/ 744 0

Przepis na domowy chleb na drożdżach

Z tego przepisu dowiesz się:

Jak przygotować ciasto na chleb pszenny na drożdżach?
Jak upiec domowy chleb?
Nauczysz się jak zrobić chleb bez zakwasu.

Długo szukaliśmy przepisu na domowy chleb, który spełniałby nasze kryteria. Miał to być prosty przepis na chleb pszenny na drożdżach, a nie zakwasie. Zależało nam również aby przepis zakładał szybkie wyrastanie drożdży ponieważ w ferworze domowych obowiązków nie zawsze mamy ochotę czekać całą noc aby drożdże poprawnie wyrosły. 

Poniższy przepis na chleb domowy może uzależnić z uwagi na fakt, że jest bardzo prosty w przygotowaniu, a jego smak rekompensuje czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta. Jeden chleb z przepisu starcza na ok 2 dni dla 3-4 osobowej rodziny. 

chleb pszenny

Składniki na chleb domowy:

  • 500 ml letniej wody (nie gorącej), najlepiej ciepłej z kranu
  • 25g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 700 g mąki pszennej (my wykorzystaliśmy tortową)
  • 3 płaskie łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki oleju
domowy chleb na drożdżach

Jak upiec chleb? 

Pieczenie chleba z tego przepisu jest bardzo proste. Do jego wykonania nie jest potrzebna żadna specjalna forma do pieczenia chleba, możesz zastosować naczynie żaroodporne lub gliniane.

Jak zrobić chleb? Proces podzieliliśmy na dwa etapy, przygotowanie ciasta oraz pieczenie.

Przygotowanie ciasta:

  1. Wodę, pokruszone drożdże i cukier wymieszaj do rozpuszczenia składników
  2. Mąkę przesiej przez sitko dodając do drożdży.
  3. Dodaj sól i olej.
  4. Wymieszaj wszystkie składniki drewnianą łyżką. Ciasto będzie miało lepką konsystencję stąd polecamy użyć łyżki.
  5. Gotowe ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia na ok 1-2 godziny. Chętni mogą odstawić ciasto pod przykryciem na noc do lodówki. 
  6. Wyrośnięte ciasto zagnieć podsypując mąką. 

Pieczenie chleba:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 st C. Wraz z nagrzewaniem piekarnika rozgrzej naczynie, żaroodporne lub gliniane (bez przykrywki) – nie wykładaj niczym, ani nie smaruj.
  2. Do nagrzanego naczynia włóż gotowe ciasto. Przykryj przykrywką i włóż do piekarnika.
  3. Piecz w ten sposób ok 30 minut. Po tym czasie ściągnij przykrywkę i kontynuuj pieczenie przez następne 20-40 minut. Czas pieczenia jest uzależniony od piekarnika jak i efektu chrupkości skórki chleba jaki chcesz osiągnąć. W naszym przypadku pieczenie chleba wyniosło 1h 10m.
  4. Kiedy uznasz, że twój chleb domowy jest już gotowy wyciągnij naczynie z chlebem na deskę i pozostaw do ostygnięcia. 
  5. Doskonale smakuje na świeżo z samym masłem.  
chleb domowy

Przedstawiony powyżej przepis znaleźliśmy na jednym kanale na YouTube, tutaj.  

Inne przepisy na wypieki drożdżowe:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany