Proste i szybkie przepisy kulinarne

Choinka z piernika

UDOSTĘPNIJ
/ 1454 2

Choinka z piernika, która ozdobi Twój wyjątkowy stół wigilijny.

Już teraz możesz stworzyć własnoręcznie wyjątkową choinkę z piernika. Może nie jest to prawdziwa, rosnąca w lesie choinka świąteczna, którą ozdabiasz co roku ale ta również nadaje się do ozdoby np. stołu wigilijnego. Gdy z kolei zrobisz ich za dużo możesz śmiało wydać takie choinki świąteczne jako prezenty dla swoich gości.

choinki świąteczne

Wykonując same gwiazdki bez składnia ich w choinkę z piernika możesz wykorzystać je jako ozdoby choinkowe. Polecamy tylko wieszać je wyżej aby najmłodsi oraz domowe pupile nie pochłonęły wszystkiego przed świętami 🙂

Przepis na tą ozdobę jest bardzo pracochłonny natomiast uzyskiwany efekt rekompensuje wszelkie niedogodności.

choinka z piernika

Składniki:

Ciasto:

  • 3 ½ szklanki mąki pszennej
  • 25 dkg miodu sztucznego ( pierniki wyjdą twardsze niż z miodem naturalnym)
  • ½ szklanki cukru
  • 10 dkg masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • Szczypta soli
  • Patyczek do szaszłyka
  • Szablon z gwiazdkami i kołami do wycinania (choinka z piernika szablon – pobierz tutaj)

Blacha:

  • 2 łyżki margaryny
  • Papier do pieczenia

Lukier:

  • 1 białko
  • ½ szklanki cukru pudru

Przygotowanie:

Ciasto:

Miód, cukier oraz masło wymieszaj i zagotuj. Do zagotowanej, jeszcze ciepłej masy miodowej dodaj przyprawę do pierników i stale mieszając schładzaj.

Mąkę przesiej przez sito i połącz z kakao, solą, jajkiem i wcześniej przygotowaną masą. Ze wszystkich składników wyrób gęste ciasto i pozostaw w chłodnym miejscu pod przykryciem na 24 h.

Z udostępnionych szablonów (pobierz szablon) powycinaj 10 gwiazdek wielkości od 5 do 15 cm średnicy oraz 7 krążków w trzech różnych wielkościach.

Ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm. Przyłóż szablony i wykrawaj gwiazdki i koła.Po środku każdej gwiazdki i koła zrób dziurkę wielkości patyczka. Gwiazdkę nr 10 wytnij 3 razy z czego w jednej z nich zrób dziurkę (pozostałe dwie stanowią wykończenie całej choinki).

Wykrojone elementy przełóż na wysmarowaną margaryną, następnie wyłożoną papierem do pieczenia blachę.

Piecz około 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 °C. Zdejmuj z blachy gorące. Gdy zrobią się pęcherze i uwypuklenia na ciastkach przytrzyj je delikatnie tarką 🙂

Lukier:

Białko ucieraj przez 15- 20 minut razem z cukrem pudrem. Lukier powinien Ci wyjść śnieżno biały.

Na patyczek od szaszłyka nabijaj kolejno na przemian gwiazdki i koła (kolejno 2 duże, 2 średnie i reszta małych) od największych do najmniejszych zlepiając je lukrem. Zakończ choinkę 2 najmniejszymi gwiazdkami bez dziurek.

Piernikowe choinki ozdób wedle uznania- lukrem, cukierkami, małymi świeczkami.

Inne przepisy świąteczne:

2 komentarze

  • gin napisał(a):

    Robiłam w zeszłym roku, są naprawdę urocze 🙂
    Ale żeby je stawiać na wielkanocnym stole, to dla mnie bardzo nowatorki pomysł 😉

    • Pan i Pani Domu napisał(a):

      Hehe. Faktycznie w tekście wkradły się nie te święta co powinny 🙂 Już poprawione. Dziękujemy za czujność!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany