Choinka z piernika
Choinka z piernika, która ozdobi Twój wyjątkowy stół wigilijny.
Już teraz możesz stworzyć własnoręcznie wyjątkową choinkę z piernika. Może nie jest to prawdziwa, rosnąca w lesie choinka świąteczna, którą ozdabiasz co roku ale ta również nadaje się do ozdoby np. stołu wigilijnego. Gdy z kolei zrobisz ich za dużo możesz śmiało wydać takie choinki świąteczne jako prezenty dla swoich gości.
Wykonując same gwiazdki bez składnia ich w choinkę z piernika możesz wykorzystać je jako ozdoby choinkowe. Polecamy tylko wieszać je wyżej aby najmłodsi oraz domowe pupile nie pochłonęły wszystkiego przed świętami 🙂
Przepis na tą ozdobę jest bardzo pracochłonny natomiast uzyskiwany efekt rekompensuje wszelkie niedogodności.
Składniki:
Ciasto:
- 3 ½ szklanki mąki pszennej
- 25 dkg miodu sztucznego ( pierniki wyjdą twardsze niż z miodem naturalnym)
- ½ szklanki cukru
- 10 dkg masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników
- Szczypta soli
- Patyczek do szaszłyka
- Szablon z gwiazdkami i kołami do wycinania (choinka z piernika szablon – pobierz tutaj)
Blacha:
- 2 łyżki margaryny
- Papier do pieczenia
Lukier:
- 1 białko
- ½ szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Ciasto:
Miód, cukier oraz masło wymieszaj i zagotuj. Do zagotowanej, jeszcze ciepłej masy miodowej dodaj przyprawę do pierników i stale mieszając schładzaj.
Mąkę przesiej przez sito i połącz z kakao, solą, jajkiem i wcześniej przygotowaną masą. Ze wszystkich składników wyrób gęste ciasto i pozostaw w chłodnym miejscu pod przykryciem na 24 h.
Z udostępnionych szablonów (pobierz szablon) powycinaj 10 gwiazdek wielkości od 5 do 15 cm średnicy oraz 7 krążków w trzech różnych wielkościach.
Ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm. Przyłóż szablony i wykrawaj gwiazdki i koła.Po środku każdej gwiazdki i koła zrób dziurkę wielkości patyczka. Gwiazdkę nr 10 wytnij 3 razy z czego w jednej z nich zrób dziurkę (pozostałe dwie stanowią wykończenie całej choinki).
Wykrojone elementy przełóż na wysmarowaną margaryną, następnie wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Piecz około 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 °C. Zdejmuj z blachy gorące. Gdy zrobią się pęcherze i uwypuklenia na ciastkach przytrzyj je delikatnie tarką 🙂
Lukier:
Białko ucieraj przez 15- 20 minut razem z cukrem pudrem. Lukier powinien Ci wyjść śnieżno biały.
Na patyczek od szaszłyka nabijaj kolejno na przemian gwiazdki i koła (kolejno 2 duże, 2 średnie i reszta małych) od największych do najmniejszych zlepiając je lukrem. Zakończ choinkę 2 najmniejszymi gwiazdkami bez dziurek.
Piernikowe choinki ozdób wedle uznania- lukrem, cukierkami, małymi świeczkami.
Robiłam w zeszłym roku, są naprawdę urocze 🙂
Ale żeby je stawiać na wielkanocnym stole, to dla mnie bardzo nowatorki pomysł 😉