Proste i szybkie przepisy kulinarne

Ciasteczka orzechowe

UDOSTĘPNIJ
/ 1267 0

Przepis na kruche ciasteczka orzechowe z nutellą

Kruche ciasteczka zawsze znajdą swoich zwolenników. Ciasteczka będą jeszcze słodsze kiedy dodasz do nich krem orzechowy Nutella. Prezentowany w tym wpisie przepis na ciasteczka orzechowe jest prosty i szybki w przygotowaniu. 

ciasteczka orzechowe

 

Te proste ciasteczka orzechowe doskonale sprawdzą się podczas każdej uroczystości. My uwielbiamy przygotowywać je w okresie Wigilijnym lub Wielkanocnym. Te ciasteczka smakują nam w tym okresie najbardziej, a i chęci do pichcenia słodkości są większe – wtedy panuje ogólne szaleństwo w kuchni. 

Do przygotowania tych szybkich ciasteczek nie potrzebujecie zbyt wielu składników. Orzechy włoskie, orzechowy krem nutella czy orzechy laskowe, które wykorzystasz do dekoracji są podstawowymi składnikami tych ciasteczek orzechowych. To one nadają ten wyrazisty smak orzechowy. Tak więc jeżeli nie masz ich jeszcze na w kuchennej szafce to biegnij szybko do sklepu tak aby po powrocie przygotować to „orzechowe szaleństwo”.

ciasteczka kruche

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 żółtko
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 125 g zimnego masła lub margaryny
  • Opakowanie kremu orzechowego Nutella

Do dekoracji:

  • połówki orzechów włoskich
  • orzechy laskowe
  • polewa czekoladowa
  • krem Nutella
  • zmielone orzechy laskowe
  • perełki ozdobne

Przygotowanie:

Mąkę, cukier, żółtko, masło oraz orzechy ugnieć do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto orzechowe owiń szczelnie folią spożywczą. Tak przygotowaną całość wstaw do lodówki na ok. 1 h.

Po wskazanym czasie wyjmij ciasto z folii i rozwałkuj je np. na stolnicy na grubość ok. 2-3 mm.

Aby ciasto było wygodniej rozwałkować podsypuj mąką.

Z tak przygotowanego ciasta wykrawaj krążki za pomocą np. kieliszka, które układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku w 175 stopniach przez ok. 15 minut do uzyskania złocistego koloru.

Gotowe krążki pozostaw do wystudzenia, a następnie łącz w pary za pomocą Nutelli. Wierzchnią część dekoruj według własnych preferencji. My do dekoracji wykorzystaliśmy między innymi orzechy włoskie i orzechy laskowe.

Na naszym blogu kulinarnym znajdziesz jeszcze inne przepisy na ciasteczka. Poniżej prezentujemy kilka propozycji.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany