Proste i szybkie przepisy kulinarne

Ciasteczka świąteczne

UDOSTĘPNIJ
/ 2128 4

Kruche ciasteczka świąteczne – idealne na każde Święta.

Poniższy przepis na ciasteczka świąteczne skutecznie sprawdza się w naszym domu już od dobrych kilku lat. Dotychczas ich przygotowaniem zajmowała się siostra Pana domu. W tym roku postanowiliśmy sami je upiec. Potraktowaliśmy to jak wyzwanie, ponieważ chcieliśmy aby wyszły równie smaczne jak i jej. Ich smak możecie sami ocenić przygotowując przepis i postępując wg. wytycznych natomiast w naszym mniemaniu są perfekcyjne.

ciasteczka świąteczne

Świąteczne ciasteczka muszą być słodkie i delikatne w konsystencji. Nie powinny być duże aby się nimi nie przejadać i w pełni delektować się ich smakiem. Właśnie takie są te kruche ciasteczka. 

Zaprezentowany przez nas przepis na ciasteczka świąteczne jest niezwykle uniwersalny. My przedstawiliśmy go w wersji świątecznej i dedykowanej dla okresu Wigilii i Sylwestra. Śmiało możesz użyć go na Walentynki wycinając zamiast gwiazdek serduszka.

 My przygotowując ciasteczka zastosowaliśmy dżem porzeczkowy ale równie dobrze możecie stworzyć ciasteczka z dżemem malinowym czy wiśniowym. 

kruche ciasteczka świąteczne

Składniki na ciasteczka świąteczne:

  • 25 dag mąki tortowa
  • 17 dag masła (miękkie, o temperaturze pokojowej)
  • 2 żółtka
  • 8 dag cukru pudru
  • 1 słoiczek dżemu porzeczkowego (lub innego wg. uznania)
  • cukier puder do posypki

Przygotowanie:

Mąkę przesiej przez sitko (dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste), dodaj cukier puder, pokrojone w kostkę masło oraz żółtka. Wszystkie składniki zagnieć i odstaw na ok. 1 godzinę pod przykryciem (najlepiej niech to będzie lniana ściereczka).

Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 2- 3 mm. Wycinaj z niego małe okręgi – jedne gładkie i drugie do pary z wyciętym na środku wzorkiem. W naszym przypadku są to gwiazdki przy czym mogą to być również serduszka lub kwiatki – pełna dowolność, która może zależeć od okazji.

Przygotowane okręgi piecz na papierze do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 150 º C do momentu uzyskania złotego koloru. Gotowe odstaw do ostygnięcia.

Warstwy dolne i górne (te ze wzorkiem) łącz ze sobą poprzez posmarowanie dolnej części dżemem i nałożenie  na nią wierzchu. Gotowe ciasteczka świąteczne posyp cukrem pudrem.

Potrzebujesz więcej przepisów na kruche ciasteczka? Skorzystaj z innych dostępnych na blogu.

4 komentarze

  • Ratuszowa napisał(a):

    Wyglądają świetnie, nietypowo jak na świąteczne ciasteczka. Ja zawsze robiłam renifery i choinki 😉

  • Marta napisał(a):

    Super wyglądają 🙂 Ile wychodzi sztuk z tego przepisu?

    • Pan i Pani Domu napisał(a):

      Witaj Marto. Wszystko zależy od tego czym będziesz je wycinała. W naszym przypadku użyliśmy kieliszka i wyszło ok 60-70 ciasteczek.

  • Koszyk napisał(a):

    Ciasteczka prezentują się obłędnie. Długi czas poszukiwałam przepisu na pyszne kruche i je znalazłam. Dziękuję za znakomity przepisy ciasteczka udały się idealnie i smakowały całej mojej rodzinie.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany