Proste i szybkie przepisy kulinarne

Ciasteczka z kleiku ryżowego

UDOSTĘPNIJ
/ 1554 4

Przepis na ciasteczka z kleiku ryżowego

Pamiętam, że odkąd tylko mama Pani domu przywiozła ten przepis na kruche ciasteczka od którejś ze swoich koleżanek to od tamtego momentu goszczą one u nas regularnie. Pomimo tego, że było to dobre kilka lat temu to są one nadal na topie. Te ciasteczka z kleiku ryżowego są doskonałym przykładem na to, że dobre przepisy się nie starzeją. Wspomniane ciasteczka od niedawna awansowały w naszym domu do szczególnej rangi. Nasz synek postanowił właśnie tymi ciastkami przywitać Św. Mikołaja zostawiają je na parapecie wraz ze szklanką mleka i długim listem z życzeniami. Mikołajowi ciasteczka bardzo posmakowały, a z pewnych doniesień od jego elfich pomocników dowiedzieliśmy się, że długo trawił wypisane w liście życzenia 🙂  ciasteczka z kleiku ryżowego

Postępując krok po kroku wg. przepisu przygotujecie przepyszne kruche ciasteczka z kleiku ryżowego, które również w waszych domach zrobią furorę. Ponieważ głównym składnikiem tych ciasteczek jest kleik ryżowy – który jest dedykowany niemowlakom możecie śmiało podawać je dzieciom.

Z kolei mając na uwadze osoby borykające się z problemami związanymi z glutenem możemy was uspokoić. Możecie jeść te ciastka bez obaw. Ważne aby te ciasteczka bezglutenowe podsypywać przy urabianiu i wałkowaniu mąką ryżową zamiast tradycyjną pszenną 🙂

ciasteczka z kleiku ryżowego

Składniki:

  • 1 opakowanie bezsmakowego kleiku ryżowego
  • 1 kostka margaryny
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki (kleik ryżowy, margaryna, cukier, jajka i proszek do pieczenia) zmieszaj razem i zarób na ciasto. W trakcie delikatnie podsypuj je mąką (bez glutenowcy zastosujcie mąkę ryżową), tak aby ciasto się nie kleiło do rąk oraz wałka.

Gdy ciasto osiągnie odpowiednią konsystencję rozwałkuj jego część na ok. 2-4 mm placki, z których wycinaj ciasteczka. Do wycinania użyj ozdobnych foremek świątecznych w celu uzyskania pięknego efektu świątecznych wypieków.

Piecz w 180 st. aż do uzyskania lekko złotego koloru. Po wyciągnięciu odstaw do ostygnięcia. Kiedy są jeszcze ciepłe są zbyt miękkie. Muszą ostygnąć aby stały się kruche.

ciasteczka kleikowe

Musisz sprawdzić jeszcze inne słodkie przepisy na naszym blogu:

4 komentarze

  • Monika napisał(a):

    Przepyszne ciasteczka. Polecam pieczenie razem z dzieckiem. Super zabawa i nie da się zepsuć:)

  • akita napisał(a):

    A ja mam jutro zamiar zrobić te ciasteczka 🙂 Mam nadzieje że będą tak pyszne jak pysznie wyglądają 🙂

  • Anna napisał(a):

    A ja je juz robilam duzo razy i zawsze sa wysmienite!!!

  • Agnieszka napisał(a):

    Syn poprosił abym upiekła jakieś ciasteczka na wigilię klasową i znalazłam ten przepis to był szczał w dziesiątkę. Proste, szybkie i przepyszne. Niestety nie doczekały jutra i dziś pieczemy od nowa.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany