Proste i szybkie przepisy kulinarne

Ciasto bananowe

UDOSTĘPNIJ
/ 7526 4

Przepis na ciasto bananowe

Ten przepis jest niesamowity! Uwielbiam banany same w sobie, ale gdy mogę z nich przygotować proste ciasto bananowe to czuję się jak w niebie. Do przygotowania poniższego przepisu potrzebujesz ok 10-15 minut. Tylko tyle wystarczy aby odpowiednio połączyć wszystkie składniki po czym ciasto jest gotowe do pieczenia w piekarniku (ok. 40-50 minut). 

Gotowe ciasto bananowe jest idealnie wilgotne. Natomiast ma ono jeden minus – rozchodzi się szybciej niż powstawało.

ciasto bananowe

Składniki na szybkie ciasto bananowe:

  • 4 mocno dojrzałe banany
  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka (rozbełtane)
  • 3/4 szklanki cukru- może być brązowy
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

ciasto bananowe

Przygotowanie:

Masło rozpuść i pozostaw do ostudzenia. W tym czasie do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczona i szczyptę soli. Dodaj cukier, rozbełtane w osobnym naczyniu jajka i przestudzone już masło. Wszystko razem wymieszaj za pomocą łyżki. Na koniec pokrój banany w półksiężyce i połącz je z ciastem.

Piecz w tortownicy (tortownicę wysmaruj tłuszczem, a na sam spód ułóż papier do pieczenia) o średnicy 26 cm w temperaturze 220 ° C przez 10 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 190 ° C i piecz przez 40 minut. Pod koniec tego czasu możesz sprawdzić czy patyczek wbijany w środek ciasta jest suchy. Jak tak to znaczy, że ciasto jest gotowe. Czas pieczenia jest zależny od rodzaju piekarnika.

Gotowe ciasto posyp z wierzchu cukrem pudrem.

Inne przepisy na sprawdzone ciasta:

4 komentarze

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany