Ciasto buraczane
Im więcej spędzamy czasu w kuchni tym częściej zadajemy sobie pytanie jak przygotować znane nam produkty w niecodzienny sposób. Dlatego też z dumą prezentujemy ostatnio przygotowany wypiek na ciasto buraczane.
Składniki:
Ciasto:
- 3 jajka
- 350 g cukru
- 200 ml oleju rzepakowego
- 350 g buraków surowych (startych na grubej tarce)
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g posiekanych na drobno orzechów włoskich
- Szczypta soli
Polewa:
- Czekolada mleczna
- 3 łyżki mleka
- Płatki migdałowe
Przygotowanie:
Ciasto:
Jajka wymyj, białka oddziel od żółtek, dodaj do nich szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Gdy będą już gotowe dodawaj stopniowo łyżka po łyżce cukier i ubijaj aż piana będzie lśniąca. Następnie dodawaj po jednym żółtku dalej ubijając.
Delikatnie mieszając drewnianą łyżką wlej olej, wsyp buraki i orzechy. Ciągle mieszając dosypuj przesiane przez sito mąkę, cynamon, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Składniki połącz tak aby powstała jednolita masa.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki pozostaw bez smarowania i nie wykładaj ich papierem. Przelej do formy ciasto i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150º C na 50- 60 minut do uzyskania suchego patyczka.
Polewa:
Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Gdy czekolada będzie już płynna połącz ją z mlekiem i tak przygotowaną polewą udekoruj ciasto. Na koniec posyp płatkami migdałowymi.
Dodaj komentarz