Ciasto buraczane

Im więcej spędzamy czasu w kuchni tym częściej zadajemy sobie pytanie jak przygotować znane nam produkty w niecodzienny sposób. Dlatego też z dumą prezentujemy ostatnio przygotowany wypiek na ciasto buraczane.

ciasto_buraczane

Składniki:

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 350 g cukru
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 350 g buraków surowych (startych na grubej tarce)
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g posiekanych na drobno orzechów włoskich
  • Szczypta soli

Polewa:

  • Czekolada mleczna
  • 3 łyżki mleka
  • Płatki migdałowe

Przygotowanie:

Ciasto:

Jajka wymyj, białka oddziel od żółtek, dodaj do nich szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Gdy będą już gotowe dodawaj stopniowo łyżka po łyżce cukier i ubijaj aż piana będzie lśniąca. Następnie dodawaj po jednym żółtku dalej ubijając.

Delikatnie mieszając drewnianą łyżką wlej olej, wsyp buraki i orzechy. Ciągle mieszając dosypuj przesiane przez sito mąkę, cynamon, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Składniki połącz tak aby powstała jednolita masa.

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki pozostaw bez smarowania i nie wykładaj ich papierem. Przelej do formy ciasto i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150º C na 50- 60 minut do uzyskania suchego patyczka.

 

Polewa:

Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Gdy czekolada będzie już płynna połącz ją z mlekiem i tak przygotowaną polewą udekoruj ciasto. Na koniec posyp płatkami migdałowymi.

ciasto_buraczane_2

 

No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *