Ciasto drożdżowe z kruszonką

Podczas Świąt Wielkanocnych mieliśmy okazję skosztować pysznego ciasta drożdżowego, którego przygotowanie jest zaskakująco proste. Ciasto drożdżowe z kruszonką przypomina nam smaki młodości kiedy to babcia często robiła tego typu przysmaki. Pyszne wspomnienia 🙂

Składniki (ich kolejność jest BARDZO WAŻNA):

Ciasto:
  • 10 dkg drożdży pokruszonych
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 5 całych jaj roztrzepanych widelcem
  • szczypta soli
  • 1 szklanka zimnego ,mleka
  • 1 szklanka oleju
  • 5 szklanek przesianej mąki tortowej

Kruszonka:

  • 6 łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki margaryny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto wrzuć do dużej miski (w kolejności: drożdże, cukier kryształ, cukier waniliowy, jajka, sól, mleko, olej, mąka). Nie mieszaj tylko odstaw nakryte ściereczką na 3 godziny. Po tym czasie wymieszaj wszystkie składniki ręcznie bądź korzystając z miksera (na małych obrotach) do uzyskania jednolitej konsystencji.

Ciasto wlej do dużej formy (wysmarowanej margaryną i wyłożoną papierem do pieczenia).

Przygotuj kruszonkę wyrabiając mąkę, cukier i margarynę na jednolitą masę. Gotową rozkrusz na wierzch ciasta.

Tak przygotowane ciasto włóż do zimnego piekarnika i piecz przez ok. 1h ustawiając piekarnik na temperaturę 180 stopni.

No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *