Proste i szybkie przepisy kulinarne

Ciasto kakaowo-czekoladowe

UDOSTĘPNIJ
/ 898 0

Kakao i czekolada to wg. nas idealne połączenie. Tym bardziej jeżeli w takiej formie otrzymamy ciasto. Jeżeli również lubisz takie „słodkie” połączenia to zachęcamy do wypróbowania tego przepisu.

ciasto-kakaowo-czekoladowe

Składniki:

  • 20 dag mąki pszennej
  • 3 dag mąki ziemniaczanej
  • 3 dag kakao
  • 25 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 10 dag czekolady mlecznej
  • 4 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki aromatu rumowego

Do dekoracji:

  • Czekolada mleczna
  • 3 łyżki mleka

Przygotowanie:

Jajka dokładnie umyj, oddziel żółtka od białek. Czekoladę pokój nożem na drobne kawałki.

Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je mikserem na sztywna pianę. Masło osobno utrzyj na puch, a następnie dodaj żółtka i oba rodzaje cukru. Dolej aromat rumowy, mleko i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj oba rodzaje mąki (przesiane przez sito), proszek do pieczenia i kakao. Wszystko razem wymieszaj i następnie połącz kolejno z ubitymi białkami oraz posiekaną czekoladą.

Do uprzednio przygotowanej formy (wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą lub wyłożonej pergaminem) przelej ciasto. Piecz je godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 º C.

Kiedy ciasto wystygnie przygotuj polewę. Czekoladę stop w kąpieli wodnej i dolej do niej mleko. Gdy będzie płynna wylej ją na ciasto.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany