Proste i szybkie przepisy kulinarne

Ciasto kawowe

UDOSTĘPNIJ
/ 1491 3

Prawdopodobnie większość z Was uwielbia kawę! Dlatego też poniższy przepis jest dokładnie tym, który powinnyście wypróbować w swojej kuchni. Uwaga! Ciasto uzależnia podobnie jak kawa i równie dobrze smakuje kiedy jest popijana pysznym espresso :).

ciasto-kawowe

Składniki:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Ciasto

  • 225 g masła
  • 225 g mąki żytniej lub pszennej tortowej (ja użyłam żytniej i Pan Domu był zachwycony smakiem)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
  • 225 g drobnego cukru trzcinowego
  • 4 jajka
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej rozrobione z 2 łyżkami wody

Polewa:

  • 100- 115 g białej czekolady
  • 55 g masła
  • 3 łyżki mleka
  • 175 g cukru pudru

Forma do pieczenia:  26 x 15 cm lub 28 x 18 cm

Przygotowanie:

Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiej przez sitko do miski. Dodaj roztopione masło, cukier trzcinowy, jajka oraz przygotowana wcześniej kawę (wystudzoną). Dokładnie wymieszaj- ja użyłam miksera, pracując na najmniejszych obrotach.

Formę wysmaruj masłem i wyłóż pergaminem. Do tak przygotowanej blachy wylej ciasto i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 ⁰ C na 35- 40 minut.

W momencie, gdy ciasto będzie gotowe przygotuj polewę.

Czekoladę, masło i mleko połącz za pomocą kąpieli wodnej (miskę ustaw nad rondelkiem z gotująca się wodą) i mieszaj aż czekolada się rozpuści. Dodaj cukier puder i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną polewę rozsmaruj na wystudzonym cieście. Udekoruj kakao lub wiórkami czekoladowymi.

 

Inspiracja/ źródło przepisu:  Książka „Przysmaki z czekolady”

3 komentarze

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany