Proste i szybkie przepisy kulinarne

Ciasto marchewkowe
/ 3022 2 2

Ciasto marchewkowe

UDOSTĘPNIJ

Ciasto marchewkowe przepis kulinarny:

Z tego wpisu dowiesz się:
– Jak krok po kroku odtworzyć genialny przepis na ciasto marchewkowe
– Poznasz składniki dzięki którym upieczesz ciasto marchewkowe wilgotne
– Dowiedz się w jakiej temperaturze i jak długo należy piec marchewkowe ciasto

Składniki na ciasto marchewkowe:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 3 szklanki marchewki startej na średniej tarce
  • 6 jajek
  • 1 i ½ szklanki cukru
  • 1 i ½ szklanki oleju słonecznikowego
  • 3 łyżeczki sody
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i ½ łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki rozkruszonej na kawałki czekolady gorzkiej
  • szczypta soli

Opcjonalnie:

  • 100 g gorzkiej czekolady do posypania na wierzch ciasta

Ciasto marchewkowe

Przygotowanie:

Białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, a następnie ubij.

Gdy będą już sztywne – dodaj najpierw cukier, a następnie żółtka – dalej ubijając – mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i cukrem waniliowym. Kolejno mieszając ( drewniana łyżką) powoli wlej olej, dosypa marchewkę, czekoladę i wszystkie bakalie.

Przygotowane w całości ciasto przełoż na wysmarowaną olejem lub margaryną, posypaną bułką tartą blachę.

Na sam koniec możesz, ale nie musisz posypać ciasto posiekaną w kostkę gorzką czekoladą. Pięknie wygląda i dobrze smakuje.

Piecz około 50 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu ciasta możesz udekorować je cukrem pudrem :).

Ciasto marchewkowe

Inne przepisy na smaczne ciasta:

2 komentarze

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany