Proste i szybkie przepisy kulinarne

Ciasto na pizze

UDOSTĘPNIJ
/ 1018 1

Szukacie idealnego przepisu na domowe ciasto na pizzę? Właśnie znaleźliście! Przepis jest wytworem Pana domu, który po połączeniu kilku różnych przepisów na przestrzeni ostatniego roku uzyskał idealny smak. Skosztujcie i podzielcie się swoimi odczuciami!

ciasto na pizze
Składniki:

Na ciasto:

  • 250ml letniej wody
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 30g drożdży
  • 400g mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 20g masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Wierzchnią część pizzy można wypełnić składnikami wedle upodobania.
My dla przykładu proponujemy następujące rozwiązanie:

Składniki na wierz pizzy:

  • 2 cebule
  • 0,5 kg obranych pieczarek
  • 05, kg startego sera żółtego
  • szynka
  • salami
  • ketchup
  • oregano
  • bazylia
  • łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Do letniej wody wsyp cukier i zamieszaj aż do rozpuszczenia. Dodaj drożdże i raz jeszcze dokładnie wymieszaj. Drożdże odstaw w ciepłe miejsce na ok 15-20 minut dopóki nie pojawią się pęcherzyki.
  2. Przesiej mąkę, do której dodaj sól, masło i oliwę z oliwek. Utwórz dołek do którego wlej gotowe drożdże. Całość wymieszaj, najlepiej łyżką do uzyskania miękkiego ciasta.
  3. Wyciągnij ciasto z miseczki na oproszoną mąką stolnicę i wyrób je aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Kiedy będzie gotowe włóż je do naczynia (wcześniej oproszonego mąką) i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, aż do wyrośnięcia.
  5. Po określonym czasie kiedy ciasto już urośnie należy je rozwałkować lub ręcznie uformować na grubość i wielkość tak aby pasowało do posiadanej przez Ciebie blachy. Ciasto można podzielić na kilka części tworząc kilka mniejszych pizz.
  6. Wypełnij wierz pizzy wg. swoich upodobań.
  7. Piecz ok. 40 min w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 170 st.

Jeden komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany