Szukacie idealnego przepisu na domowe ciasto na pizzę? Właśnie znaleźliście! Przepis jest wytworem Pana domu, który po połączeniu kilku różnych przepisów na przestrzeni ostatniego roku uzyskał idealny smak. Skosztujcie i podzielcie się swoimi odczuciami!

Składniki:
Na ciasto:
- 250ml letniej wody
- 1 płaska łyżka cukru
- 30g drożdży
- 400g mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 20g masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Wierzchnią część pizzy można wypełnić składnikami wedle upodobania.
My dla przykładu proponujemy następujące rozwiązanie:
Składniki na wierz pizzy:
- 2 cebule
- 0,5 kg obranych pieczarek
- 05, kg startego sera żółtego
- szynka
- salami
- ketchup
- oregano
- bazylia
- łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Do letniej wody wsyp cukier i zamieszaj aż do rozpuszczenia. Dodaj drożdże i raz jeszcze dokładnie wymieszaj. Drożdże odstaw w ciepłe miejsce na ok 15-20 minut dopóki nie pojawią się pęcherzyki.
- Przesiej mąkę, do której dodaj sól, masło i oliwę z oliwek. Utwórz dołek do którego wlej gotowe drożdże. Całość wymieszaj, najlepiej łyżką do uzyskania miękkiego ciasta.
- Wyciągnij ciasto z miseczki na oproszoną mąką stolnicę i wyrób je aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Kiedy będzie gotowe włóż je do naczynia (wcześniej oproszonego mąką) i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, aż do wyrośnięcia.
- Po określonym czasie kiedy ciasto już urośnie należy je rozwałkować lub ręcznie uformować na grubość i wielkość tak aby pasowało do posiadanej przez Ciebie blachy. Ciasto można podzielić na kilka części tworząc kilka mniejszych pizz.
- Wypełnij wierz pizzy wg. swoich upodobań.
- Piecz ok. 40 min w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 170 st.
Pamiętajmy o zastosowaniu jak najlepszej mąki, gdyż to od niej zależy duża część efektu końcowego.