Coste
Coste to inaczej burak liściasty (boćwina), który występuje w basenie Morza Śródziemnego. Do naszego ogrodu przybyła prosto z Włoch i okazuje się, że nasz klimat równie dobrze jej służy. Bardzo ładnie wzeszła, pielęgnowana i systematycznie podlewana odwdzięczyła się nam w postaci pięknych, dużych liści. Podczas gotowania wydziela zapach podobny do buraków.
Te tak mało pozorne liście są bogactwem zdrowia. Działają przeciw anemii za sprawą wysokiej zawartości kwasu foliowego, a ponadto bogate są w wodę, żelazo, witaminę A i I B- karoten. Coste świetnie wpływa na skórę i wzmacnia nasz wzrok.
Spożywa się zielone liście oraz białą łodygę.
Składniki:
- 50 liści Coste (burak liściasty)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 5 ząbków czosnku
- Sól
Przygotowanie:
Liście dokładnie opłucz i odetnij ich końcówki pozostawiając jasne łodygi. Następnie przetnij na pół i wrzuć do gotującej się wody na około 5 minut. Po tym czasie odcedź i pozostaw na 15 minut na cedzaku tak, aby pozostała wodą mogła spokojnie okapać.
Oliwę z oliwek rozgrzej i dodaj do niej boćwinę. Czosnek obierz i pokrój w plasterki po czym dodaj do potrawy. Dopraw do smaku solą (najlepiej morską). Podsmażaj wszystko około 15 minut ciągle mieszając.
Coste świetnie smakuje podsmażone na oleju kokosowym z dodatkiem uprażonego słonecznika, a całość posypana Parmezanem.
Włosi spożywają obgotowane liście polane delikatnie oliwą z oliwek.
Dodaj komentarz