Cynamonowe misie

Ostatnio wyczytałam w gazecie, że niedźwiedzie w Tatrach są jeszcze mocno aktywne. Wpis ten zainspirował mnie do wypieku misiów, a że nadchodzi czas zimowy cynamonowe wydały mi się najbardziej odpowiednie. Ciasteczka swoją konsystencją przypominają pierniczki. Są bardzo smaczne i słodkie nie tylko z wyglądu. 🙂

cynamonowe-misie

cynamonowe-misie-2

Składniki:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  • Kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka syropu waniliowego
  • 2 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Opakowanie draży
  • Kilka czerwonych cukierków

Przygotowanie:

Mąkę przesiej przez sito, dodaj masło, jajko, cukier oraz cynamon i syrop z wanilii. Zagnieć na gładkie ciasto, tak aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.

Głowę misia przygotuj z placków ciasta o średnicy 10 cm, uszka o średnicy 4-5 cm i na pyszczek z noskiem ok. 2-3 cm, tak aby elementy ze sobą współgrały.

Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 15 minut aż się lekko zarumienią.

Po wyjęciu z piekarnika w nosek wciśnij czekoladowe, czerwone cukierki, a w miejsce oczu draże.

Świetnie smakują na 2-3 dzień po przygotowaniu.

 

Inspiracja/ źródło przepisu: http://athriftymom.com/cinnamon-bears-christmas-recipe/

0 from 3 Reviews

3 Komentarzy

  • ania

    ile ich wychodzi z tego przepisu??

    • Pan i Pani Domu

      Witaj Aniu na blogu 🙂 Z podanych proporcji we wskazanych wymiarach wychodzi 8 dużych misiów. Oczywiście możesz zmniejszyć ich rozmiar co pozwoli na osiągnięcie większej liczby ciasteczek.

  • ania

    zrobione :)ale to śmiech na sali,że mają wytrzymać 2-3 dni:D po godzinie zostały okruszki, bo przecież są przepyszne 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *