Cynamonowe misie
Ostatnio wyczytałam w gazecie, że niedźwiedzie w Tatrach są jeszcze mocno aktywne. Wpis ten zainspirował mnie do wypieku misiów, a że nadchodzi czas zimowy cynamonowe wydały mi się najbardziej odpowiednie. Ciasteczka swoją konsystencją przypominają pierniczki. Są bardzo smaczne i słodkie nie tylko z wyglądu. 🙂
Składniki:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Kostka masła
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka syropu waniliowego
- 2 1/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- Opakowanie draży
- Kilka czerwonych cukierków
Przygotowanie:
Mąkę przesiej przez sito, dodaj masło, jajko, cukier oraz cynamon i syrop z wanilii. Zagnieć na gładkie ciasto, tak aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
Głowę misia przygotuj z placków ciasta o średnicy 10 cm, uszka o średnicy 4-5 cm i na pyszczek z noskiem ok. 2-3 cm, tak aby elementy ze sobą współgrały.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 15 minut aż się lekko zarumienią.
Po wyjęciu z piekarnika w nosek wciśnij czekoladowe, czerwone cukierki, a w miejsce oczu draże.
Świetnie smakują na 2-3 dzień po przygotowaniu.
Inspiracja/ źródło przepisu: http://athriftymom.com/cinnamon-bears-christmas-recipe/
3 Komentarzy
- ania
zrobione :)ale to śmiech na sali,że mają wytrzymać 2-3 dni:D po godzinie zostały okruszki, bo przecież są przepyszne 😀
ile ich wychodzi z tego przepisu??