Proste i szybkie przepisy kulinarne

Czosnek w oliwie

UDOSTĘPNIJ
/ 1902 5

Czosnek – jego zdrowotne właściwości pozytywnie wpływają na nasze zdrowie natomiast walory smakowe świetnie podnoszą smak przyrządzanych potraw. Wspólnie z oliwą tworzą idealne połączenie jakiego nie uzyskacie stosując je osobno.

czosnek w oliwie

przepis na czosnek w oliwie

Składniki:

  • Słoiczek – ok. 200 ml
  • Czosnek – 1 główka
  • Oliwa z oliwek (do wypełnienia słoiczka)
  • Siekany koperek – 0,5 łyżeczki

Przygotowanie:

Do słoiczka włóż obrane ząbki czosnku. Zasyp koperkiem. Całość zalej oliwą z oliwek.
Czosnek najlepiej zacząć stosować dopiero po 48 godzinach po zalaniu oliwą.

5 komentarzy

  • whtran napisał(a):

    uwielbiam czosnek pod każdą postacią !!!

  • golem napisał(a):

    A czy trzeba pasteryzowac?

    • Pan i Pani Domu napisał(a):

      Witaj! Czosnek możesz spożywać na 2 sposoby. Jako świeży po zalaniu oliwą z oliwek po upływie ok. 48h. Wtedy czosnek jest twardszy. Możesz również dokonać jego pasteryzacji tylko w jej procesie czosnek stanie się miękki. Jeżeli planujesz wykorzystać go szybko sugerujemy pierwszą opcję. Jeżeli pragniesz zrobić zapasy, wybierz pasteryzację.

  • szymal napisał(a):

    Zrobiłem czosnek w oliwie według Waszego przepisu nie pasteryzowałem i otwarłem go dopiero po tygodniu. Oliwa zrobiła się taka jakby była nasycona CO2 i od razu zaczęła buzować. Czy to normalne zjawisko? Czy gdybym pasteryzował nie byłoby tego? Jeśli pasteryzować to jak?

    • Pan i Pani Domu napisał(a):

      Witaj „szymal” na blogu. Pierwszy raz się spotykamy z takim problemem, ale postaramy się pomóc. Mamy pewną teorię czemu tak się mogło stać. Czasami czosnek puszcza zielone odrosty kiedy przerasta (należy je usunąć ponieważ są w pewien sposób toksyczne). Możliwe, że właśnie one spowodowały wytworzenie się takiego zjawiska, o którym piszesz. Niektórzy w naszej rodzinie przechowują czosnek w lodówce. My akurat trzymamy na wierzchu i również nie mamy z nim problemów. Możesz zawsze pasteryzować, natomiast my nigdy tego nie robimy i czosnek w naszym przypadku trzyma się bardzo długo. Daj znać czy następny wyszedł tak jak powinien. Pozdrawiamy!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany