Faszerowane pieczarki

Pieczarki faszerowane – doskonała przystawka

Pieczarki nadziewane pastą jajeczną owinięte plastrami boczku świetnie nadają się na przystawkę bądź kreatywną propozycję na grilla. Nie są trudne w wykonaniu, a wyśmienity smak jest gwarantowany. Te mini pieczarkowe koreczki bo tak je można nazwać rozeszły się bardzo szybko.

faszerowane_pieczarki

Składniki:

  • 18- 20 dużych pieczarek
  • Łyżka soku z cytryny
  • 2- 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • Łyżka masła
  • Płaska łyżka bułki tartej
  • Łyżka natki pietruszki
  • 9- 10 długich plasterków boczku wędzonego

Przygotowanie:

Pieczarki obierz. Ich nóżki posiekaj na bardzo drobną kostkę. Kapelusze gotuj w całości przez 5 minut w wodzie z solą i sokiem z cytryny. Połowę z porcji oleju rozgrzej na patelni. Podsmaż na nim posiekane nóżki pieczarek i starte na drobnej tarce jajka. Podsmaż przez kilka minut, dodaj masło, bułkę i natkę. Dopraw solą i pieprzem i smaż jeszcze przez kilka minut. Gotową Pastą napełnij jedną z kapeluszy po czym przykryj go drugim. Następnie owijaj boczkiem.
Tak przygotowane przystawki spinaj wykałaczką i smaż na pozostałej części oleju.

0 from 5 Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *