Filet rybny zapiekany ze świeżym rozmarynem i tymiankiem

Kolejna odsłona Dorsza – mojej jednej z wielu, ulubionych ryb. Tym razem prezentujemy ją ze świeżymi, przydomowymi ziołami jakim są tymianek i rozmaryn. Subtelna w smaku, zapachu i wyglądzie…

dorsz_z_rozmarynem_i_tymiankiem_1

dorsz_z_rozmarynem_i_tymiankiem_3

Składniki:

  • Filet z ryby-500 g (wykorzystałam filet z dorsza atlantyckiego)
  • 1 duża gałązka rozmarynu
  • 3 gałązki tymianku
  • Sok z cytryny
  • Sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Folia aluminiowa

Przygotowanie:

Rybę opłucz i osusz papierowym ręcznikiem po czym dopraw solą i pieprzem, a na sam koniec skrop sokiem z cytryny. Brytfankę, w której będziesz piec rybę wyłóż folią aluminiową tak aby została Ci znaczna część foli do zawinięcia ryby.

Tak przygotowaną brytfankę polej dwoma łyżkami oliwy z oliwek. Ułóż na niej rybę, następnie zioła i polej pozostałą częścią oliwy. Wszystko zawiń i odstaw na 30 minut do 1 h do marynaty. Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 º C i piecz około 25- 30 minut. Podawaj ze świeżymi ziemniakami.

 

Inspiracja/ źródło przepisu: http://kolorowakuchniamagdy.blogspot.com/2013/07/dorsz-z-swiezym-rozmarynem-i-tymiankiem.html

No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *