Proste i szybkie przepisy kulinarne

Gołąbki z ryżem i mięsem

UDOSTĘPNIJ
/ 1173 0

Kochamy potrawy tradycyjne! Do niedawna wydawało nam się, że dobre gołąbki może przygotować tylko babcia. Po pierwszej, samodzielnej próbie z wykorzystaniem „sekretnej, babcinej receptury” zmieniamy zdanie. Nasze są równie smaczne i dobrze wyglądają. Oceńcie sami 🙂

golabki_2

golabki_1

Składniki:

  • 20 dag suszonych grzybów
  • 2 duże cebule
  • 1 bardzo duża kapusta (około 20 dużych listków na same gołąbki)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 800 g-1000 g mielonego mięsa wieprzowego (my użyliśmy łopatki wieprzowej)
  • 3-4 torebki ryżu białego
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Kapustę obierz z wierzchnich liści, wytnij i wydrąż cały głąb (najlepiej łyżką) włóż do garnka z wrzącą wodą i pojedynczo wyciągaj odchodzące, miękkie już liście. I tak konsekwentnie co kilka minut. Z każdego liścia wytnij zgrubiały nerw.

Ryż ugotuj. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na oliwie z oliwek. Grzybki zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu 1h lub do momentu aż będą miękkie. Odsącz z wody i zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Ryż, cebulę, grzyby i mięso dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Farsz nakładaj na największe liście kapusty i formuj gołąbki. Aby się nie rozwijały, składaj najpierw boki liści do środka, a następnie szczelnie zawijaj.

Dno garnka wyłóż mniejszymi, pozostałymi liśćmi kapusty. Na nich układaj gołąbki. Posyp od góry warzywkiem i zalej wrzątkiem. Duś je na wolnym ogniu od 1h-2h w zależności od wielkości gołąbków i wieku kapusty. W razie potrzeby podlewaj gorącą wodą tak aby się nie przypaliły.

Gołąbki będą gotowe kiedy kapusta jest miękka.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany