Golonka w piwie
Zapraszam do poznania jednego z ulubionych przepisów Pana domu jakim jest golonka w piwie.
Składniki:
- Golonka przednia
- Piwo
- Liść laurowy- 5 sztuk
- Czosnek- 4 duże sztuki
- Marchewka- średniej wielkości
- Pietruszka średniej wielkości
- Seler- niewielki kawałek
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Golonkę dokładnie wymyj, osusz i opal na ogniu. Następnie ponacinaj ją delikatnie, natrzyj solą i pieprzem oraz zgniecionym czosnkiem ( 4 duże ząbki czosnku). Tak przygotowaną włóż do naczynia żaroodpornego dodaj 5 listków laurowych i zalej całkowicie piwem. Odstaw na 2 h do marynowania. Po upływie tego czasu dodaj średniej wielkości marchewkę, pietruszkę i kawałeczek selera. Piecz najpierw pod przykryciem ok. 1.45 minut przewracając w trakcie. Na koniec aby uzyskać zarumienioną skórkę piecz ok. 15 minut bez przykrycia.
No Reviews
Dodaj komentarz