Jak przygotować ryż do sushi?
Wielokrotnie znajomi pytali nas jak gotujemy ryż do sushi i jak wygląda jego przygotowanie. Chcąc im pomóc postanowiliśmy umieścić nasz poradnik na blogu, z którego nie tylko oni będą mogli zapoznać się z przepisem ale także wszyscy inni, którzy tego potrzebują.
W przygotowaniu Sushi kluczowym składnikiem jest ryż. Musi on być krótko ziarnisty i klejący się. Najlepiej aby był to prawdziwy ryż do sushi i właśnie taki rekomendujemy. Jest on droższy od zamienników jednak czego się nie robi dla uzyskania idealnego smaku.
W Japonii czyli kraju gdzie Sushi znajduje swoje korzenie przygotowanie ryżu jest celebrowanym procesem, chociażby poprzez wachlowanie ryżu w celu jego ostudzenia. My pominiemy ten etap 🙂
Co będzie nam potrzebne do przygotowania idealnego ryżu do sushi?
- Ryż do sushi (krótko ziarnisty, klejący się)
- Ocet ryżowy
- Cukier
Sposób przygotowania ryżu do sushi:
Jeżeli zakupiłeś ryż do sushi w opakowaniu przygotuj go według instrukcji na opakowaniu jeżeli nie wykorzystaj nasz przepis.
- Ryż należy dokładnie opłukać aby na końcu uzyskać „czysty”, biały ryż. W tym celu do garnka wsyp ryż i zalej go zimną wodą. Mieszaj delikatnie ręką uważając aby nie połamać ziaren. Kiedy woda stanie się mętna wylej zawartość na sitko i opukaj pod bieżącą wodą. Cały proces powtarzaj kilkukrotnie do momentu kiedy woda w garnku będzie czysta.
My płuczemy 1kg ryżu ok. 15 min. - Po wypłukaniu, odstaw ryż w garnku z czystą wodą na 30 minut.
- Po 30 minutach opłucz ryż po raz ostatni.
- Do garnka nalej wodę (1,2 szklanki wody na szklankę ryżu) i dosyp przygotowany ryż.
Uwaga! Nie należy solić wody. Sos, który dodajesz na końcu do ryżu nada odpowiedniego smaku. - Ryż gotuj na małym ogniu, pod przykryciem ok. 12-15 min, często delikatnie mieszając aby cała woda została odparowana. Kiedy odparuje zgaś płomień i pozostaw pod przykryciem ok. 10 min.
- Przełóż ryż z garnka najlepiej do drewnianej miski.
Zalej ryż sosem z octu ryżowego i cukru i dokładnie wymieszaj.
Sposób jego przygotowania znajdziesz poniżej. - Ryż przed lepieniem rolek musi ostygnąć.
Uwaga! Nigdy nie lep sushi przy użyciu ciepłego ryżu.
Przygotowanie sosu:
Na 0,5 kg. ryżu stosujemy:
- 7 łyżek octu ryżowego
- 3,5 łyżki cukru oraz szczyptę soli.
Do octu dosyp cukier i całość podgrzewaj na małym ogniu często mieszając aż do momentu rozpuszczenia cukru. Nie doprowadź do wrzenia!
Dodaj komentarz