Kacze piersi z wiśniami

Przepis na kacze piersi z wiśniami to dość spontaniczny podbój kuchni:) Przeglądając zamrażalnik, a konkretnie w trakcie rozmrażania lodówki natkełam się na mrożone wiśnie, a w pamięci miałam obraz październikowego wydania „Moje smaki życia” w którym przedstawiony był własnie ten przepis. No może nie konktretnie. Nie byłabym sobą gdybym go troszeczkę nie zmodyfikowała. I w taki oto sposób po zakupie kaczych piersi powstała prawdziwa uczta dla podniebienia.

DSC_0894

Składniki:

  • 3 kacze piersi
  • 1 szklanka pół wytrawnego wina czerwonego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 200 g wiśni bez pestek
  • 20 szt. wiśni z nalewki
  • 3 łyżki śmietany 30 %
  • 3 łyżki mąki rozrobionej w zimnej wodzie
  • 3 łyżeczki cukru
  • Só morskal, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Kacze piersi ogrzej w temperaturze pokojowej.

Piersi ponakłuwaj widelcem od strony skóry. Oprusz solą i pieprzem  z obu stron i smaż około 10 minut  na suchej patelni skórką do dołu do momentu jej  zbrązowienia. Przełóż do naczynia żaroodpornego nagrzanego wraz z piekarnikiem do 180 º C i piecz kolejne 10 minut.

W tym czasie na patelnię z tłuszczem wlej wino i gotuj, aż ilość zmiejszy się do połowy.  Następnie dolej bulion i duś wszystko przez 20- 30 minut.  Po tym czasie dodaj wiśnie i duś jeszcze przez 5 mniut. W tym czasie wlej śmietanę, dodaj cukier i rozrobioną mąkę.

Inspiracja/ Źródło przepisu: Gazeta Moje smaki życia Nr 10 (35) październik 2015

 

0 from 1 Review

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *