Karmelowe serduszka

Przepis na ciasteczka w wersji dla zakochanych. Połączenie kruchych ciasteczek z orzeszkami ziemnymi w karmelowej polewie.

ciasteczka

Składniki:

  • 30 dag mąki
  • ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag masła
  • 8 dag cukru
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka kakao
  • 1 jajko
  • Polewa orzechowa:
  • 20 dag cukru
  • 2 łyżki masła
  • 15 dag obranych niesolonych orzeszków ziemnych

Przygotowanie:

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj pokrojone w kostkę masło, cukier, szczyptę soli, kakao i jajko. Składniki wyrób na gładkie ciasto. Włóż do lodówki na 1 h. ( owiń je szczelnie folią, tak aby nie dostały się do niego pozostałe zapachy :-).

Po tym czasie rozwałkuj ciasto na posypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm. Za pomocą foremki w kształcie serduszka wytnij ciastka. Ciasteczka przedstawione na zdjęciu wykrawałam foremką o długości- 4,5 cm.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C. Ciasteczka umieść na wyłożonej pergaminem blasze. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 7- 10 minut ( w zależności, jaką grubość ciasta uzyskasz po rozwałkowaniu- im cieńsze tym krócej).

Polewa orzechowa:

Na patelnie wsyp cukier, wlej 50 ml. Gorącej wody i poczekaj aż się rozpuści i skarmelizuje. Podczas karmelizacji postaraj się nie mieszać, aż do momentu bulgotania. Po uzyskaniu złocistego koloru, dodaj masło, i dalej gotuj na małym ogniu. Całość zagotuj, a na koniec wrzuć orzeszki. Dokładnie wymieszaj.

Na serduszka nakładaj orzeszki w karmelu.

Ciastka najlepiej smakują na drugi dzień.

Inspiracja/źródło przepisu: Gazeta Bella 24/2003

0 from 1 Review

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *