Kilka słów na temat soków naturalnie wyciskanych

Ostatnio podatna na wszelkiego rodzaju infekcje postanowiłam, wraz z Panem Domu wprowadzić do naszej diety soki naturalnie wyciskane. Jak wiadomo,  soki nie tylko poprawiają naszą odporność, ale wykazują szeroki wachlarz właściwości leczniczych. Ale o tym nie teraz. Dzisiaj chciałam się skupić na samym pojęciu słowa Sok, a poprzez cykl przepisów  na ten cudowny napój do zachęcenia Was do spożywania soków naturalnie wyciskanych w domowych warunkach.

soki

 

Słowo sok oznacza produkt otrzymywany ze świeżych, zdrowych, dojrzałych owoców i warzyw  posiadający właściwości ( smak, zapach i barwę) charakterystyczne dla danego warzywa lub owocu z którego pochodzi. Otrzymany sok jest zdolny do fermentacji, lecz  w danym momencie jest niesfermentowany. Naturalny sok nie posiada w swoim składzie konserwantów, barwników, słodzików oraz aromatów.

Bardzo ważne jest, iż szklanka soku wyciskanego w domu posiada tyle właściwości odżywczych co kilka całych owoców.

Dzisiaj na zachętę prezentujemy sok z marchewki. Jest ona dostępna w sklepach przez cały rok co umożliwia nam jej ciągłe spożywanie. Najlepiej aby marchewka była ze sprawdzonego źródła, a jeżeli takiego nie mamy zawsze można się w nią zaopatrzyć w sklepie ze zdrową żywnością.

Marchewka w 90 % składa się z wody,  7 % to składniki odżywcze w tym węglowodany, białka, tłuszcze i celuloza., a pozostałe 3 % to składniki mineralne (potas, sód, wapń, fosfor, siarka, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, kobalt), witaminy (A, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP), kwas foliowy, inozytol, a także związki siarkowe, kumaryny, alkaloidy i pektyny. Zawarty w marchewce beta- karoten jest silnym oksydantem, chroni przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników. Bardzo korzystnie wpływa na funkcjonowanie wzroku. Obniża poziom cholesterolu,ułatwia jego usuwanie z organizmu przez co jest skutecznym środkiem profilaktycznym w przypadku miażdżycy. Chroni wyściółkę przewodu pokarmowego i dróg oddechowych przed infekcjami, zapobiega rozedmie płuc.

Sok z marchwi działa wykrztuśnie, rozkurczowo na naczynia krwionośne, wiatropędnie i pobudzająco na układ moczowy.

W różnych źródłach informujących można uzyskać różne informacje na temat ilości soku z tego warzywa , niejednokrotnie sprzeczne  ile soku z marchwi można wypić w ciągu dnia lub tygodnia. Jedni piszą, że sok z marchwi można pić codziennie w dowolnych ilościach inni natomiast zalecają picie tego soku nie częściej niż 3- 4 razy w tygodniu góra po 1 szklance. Sok z marchewki lubią nie tylko dorośli, ale i najmłodsi. Jest słodki za sprawą samego warzywa, dlatego dzieci chętnie go wypijają. Dzieciaczki powyżej 7 miesiąca życia zaczynają od jednej łyżeczki soku na dzień i ta ilość wzrasta wraz z wiekiem maluszka. Do 1 r. ż. nie powinny wypijać więcej jak 50- 100 ml na dobę natomiast po ukończeniu roczku 150- 180 ml. Warto pamiętać, by wypić go jak najszybciej po przygotowaniu, gdyż inaczej traci cenne właściwości, a jego przydatność do spożycia mija w przeciągu jednej doby.

Wybieraj warzywa zdrowe, nie uszkodzone bez oznak i wyraźnych śladów pleśni bądź gnicia. Najlepiej ze sprawdzonego źródła, gdzie masz pewność, że nie zostały dodatkowo chemicznie wzbogacone.

Marchewkę obierz i dokładnie umyj. Przepuść przez sokowirówkę lub wyciskarkę do soku.

Gotowe!

 

 

http://pl.wikipedia.org/wiki/Sok

0 from 1 Review

1 Komentarz

  • Scandale

    Ja robię takie soczki dzieciom dla zbilansowania codziennej diety i całe szczęście nie protestują 🙂
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *