Proste i szybkie przepisy kulinarne

Kociołek drwala

UDOSTĘPNIJ
/ 1515 0

Kociołek drwala powstał z myślą o przygotowaniu dania jednogarnkowego na potrzeby konkursu „Wyjątkowe dania jednogarnkowe!” organizowanego przez TESCO.

kociolek_drwala

kociolek_drwala_2

Składniki:

  • 500 g karczku wieprzowego
  • Mąka ziemniaczana do obtoczenia mięsa
  • 200 g boczku wędzonego
  • 200 g kiełbasy podwawelskiej
  • 350 g obranych pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 3 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 g suszonych grzybów
  • 50 g śliwek suszonych (ok. 10 sztuk)
  • 1 kopiata łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 kopiata łyżka musztardy słowackiej TESCO
  • 0,5 litra wody
  • pół szklanki wytrawnego, czerwonego wina
  • 6 łyżek oleju rzepakowego TESCO
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz do przyprawienia

Przygotowanie:

Uwaga!
Przed przygotowaniem potrawy namocz grzyby.

Kiełbasę i boczek pokrój w średnią kostkę.
Karczek pokrój w grubą kostkę po czym obtocz je w mące ziemniaczanej.

Na rozgrzany olej (3 łyżki) wrzuć pokrojoną w kosteczkę cebulę. Smaż przez chwilę, aż do delikatnego zeszklenia. Dodaj pieczarki i smaż dopóki nie będą miękkie. Następnie dorzuć pokrojoną w kostkę paprykę. Kiedy papryka będzie lekko szklista dodaj drobno posiekany czosnek. Trzymaj wszystko na średnim ogniu jeszcze przez chwilę (do wyparowania wody,  którą puściły pieczarki i papryka). Kiedy warzywa będą gotowe przełóż je z garczka na talerz.

Do garnka wlej kolejne 3 łyżki oleju. Kiedy nabierze temperatury wrzuć karczek i smaż do ścięcia mięsa. Mięso posól i popieprz po przesmażeniu. Dorzuć pozostałe rodzaje mięs i smaż je wszystkie aż do zarumienienia.

Dodaj pokrojone w paski śliwki i namoczone wcześniej grzyby. Wszystko wymieszaj i po ok 2-3 minutach wsyp do całości wcześniej odstawione warzywa. Smaż ok. 5 minut.

Dodaj koncentrat pomidorowy, musztardę, ziele angielskie, liście laurowe i zalej wodą.
Gotuj ok. 30 minut aby część wody odparowała.
Następnie dodaj pół szklanki wina i gotuj kolejne 30 minut do uzyskania gęstej konsystencji.

Kociołek świetnie smakuje z pieczywem.

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany