Kociołek drwala
Kociołek drwala powstał z myślą o przygotowaniu dania jednogarnkowego na potrzeby konkursu „Wyjątkowe dania jednogarnkowe!” organizowanego przez TESCO.
Składniki:
- 500 g karczku wieprzowego
- Mąka ziemniaczana do obtoczenia mięsa
- 200 g boczku wędzonego
- 200 g kiełbasy podwawelskiej
- 350 g obranych pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 3 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 10 g suszonych grzybów
- 50 g śliwek suszonych (ok. 10 sztuk)
- 1 kopiata łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 kopiata łyżka musztardy słowackiej TESCO
- 0,5 litra wody
- pół szklanki wytrawnego, czerwonego wina
- 6 łyżek oleju rzepakowego TESCO
- 4 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- sól i pieprz do przyprawienia
Przygotowanie:
Uwaga!
Przed przygotowaniem potrawy namocz grzyby.
Kiełbasę i boczek pokrój w średnią kostkę.
Karczek pokrój w grubą kostkę po czym obtocz je w mące ziemniaczanej.
Na rozgrzany olej (3 łyżki) wrzuć pokrojoną w kosteczkę cebulę. Smaż przez chwilę, aż do delikatnego zeszklenia. Dodaj pieczarki i smaż dopóki nie będą miękkie. Następnie dorzuć pokrojoną w kostkę paprykę. Kiedy papryka będzie lekko szklista dodaj drobno posiekany czosnek. Trzymaj wszystko na średnim ogniu jeszcze przez chwilę (do wyparowania wody, którą puściły pieczarki i papryka). Kiedy warzywa będą gotowe przełóż je z garczka na talerz.
Do garnka wlej kolejne 3 łyżki oleju. Kiedy nabierze temperatury wrzuć karczek i smaż do ścięcia mięsa. Mięso posól i popieprz po przesmażeniu. Dorzuć pozostałe rodzaje mięs i smaż je wszystkie aż do zarumienienia.
Dodaj pokrojone w paski śliwki i namoczone wcześniej grzyby. Wszystko wymieszaj i po ok 2-3 minutach wsyp do całości wcześniej odstawione warzywa. Smaż ok. 5 minut.
Dodaj koncentrat pomidorowy, musztardę, ziele angielskie, liście laurowe i zalej wodą.
Gotuj ok. 30 minut aby część wody odparowała.
Następnie dodaj pół szklanki wina i gotuj kolejne 30 minut do uzyskania gęstej konsystencji.
Kociołek świetnie smakuje z pieczywem.
Smacznego!
Dodaj komentarz