Proste i szybkie przepisy kulinarne

Koper włoski

UDOSTĘPNIJ
/ 1954 4

Koper włoski (potocznie nazywany „Fenkuł” lub „Finokio”) jest bardzo docenianym przez wielu kucharzy na świecie warzywem, niestety w Polsce jego stosowanie nie jest tak bardzo powszechne. Szkoda! Bo jest przepyszne 🙂 Często zdarza mi się, że kiedy kupuję koper włoski sprzedawca lub inny kupujący pytał mnie ”Jak Pani to przyrządza?” i właśnie takie zachowanie wielu osób skłoniło mnie do napisania kilku słów na temat tej jeszcze mało znanej i docenianej bulwy.

Na co należy zwrócić uwagę podczas zakupu?

Wybierając to warzywo należy zwróć uwagę na jego jasną, twardą główkę, zielone pędy i charakterystyczny zapach o nucie anyżku, który znika gdy warzywo jest poddane obróbce termicznej. Nie wybieraj warzyw zwiędniętych, ściemniałych lub przerośniętych, gdyż po ugotowaniu mogą okazać się łykowate.

koper_wloski

Jak przygotować?

Sposobów jest wiele podobnie jak przy większości warzyw. Śmiało możesz  kroić na plastry (w poziomie) lub paski (w pionie ) bądź tak jak my przedstawiamy na zdjęciu czyli na cztery ćwiartki. Każda z form po przygotowaniu jest również pyszna, delikatna i jedwabista. Koper możesz podawać na wiele sposobów: jako składnik wielu sałatek, tych typowo warzywnych lub z dodatkami owoców ( pomarańcza, grapefruit, melon czy gruszka). Bardzo dobrze smakuje smażony na masełku z dodatkiem podstawowych przypraw (sól i pieprz), jako składnik wielu zapiekanek,  sosów, zup czy grillowany.

Nasz przepis

Próbowaliśmy kopru na wiele sposób ale najbardziej smakuje nam ten najprostszy ponieważ doskonale czuć smak i pięknie wygląda. Chcielibyśmy podzielić się nim z Wami.
Obierz koper z wierzchniej warstwy. Odetnij od góry zielone kłącza, i dokładnie wypłucz. Następnie, pokrój na 4 ćwiartki. Włóż do garnka i zalej go do ¾ wysokości wodą. Całość posól niewielką ilością soli.  Polej koper oliwą z oliwek – bezpośrednio na warzywo. Tak przygotowany duś na wolnym ogniu (gdy woda znacząco odparuje, a koper będzie jeszcze twardy podlej gorącą wodą).  Gdy będzie już miękki, a woda odparuje ściągnij z ognia i posyp Serem Grana Padano, inaczej zwanym Parmezanem. Poczekaj aż lekko się roztopi i podawaj na ciepło.

Nie podawałam dokładnie ilości składników, gdyż zależy to jak bardzo słone potrawy lubimy i jak dużymi smakoszami serów jesteśmy. Ser śmiało możesz zastąpić Mozzarellą.

Już kończymy 🙂

Prócz walorów smakowych koper posiada również wiele walorów zdrowotnych. Bogaty w witaminę C, pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Jest doskonałym przeciwutleniaczem, zwalcza wolne rodniki i korzystnie dział na układ krwionośny. Dzięki dużej zawartości potasu chroni nas przed zawałem i udarem.  Zawarte w nim olejki eterycznie działają wiatropędnie, zmniejszają wzdęcia i uczucie ciężkości żołądka. Jest niezwykle pomocniczy przy mokrym kaszlu natomiast przy suchym działa wykrztuśnie.
Młodym mamom poleca się to warzywo ze względu na właściwości zwiększające laktacje, jak również w postaci herbatki na kolki dziecięce.

Koper włoski niskokaloryczny, dlatego rekomendujemy go osobą, które starają się dbać o linię :).
Przygotowując ten materiał starałam się wybrać takie informacje, które w prosty sposób przybliżą Wam to warzywo jako potrawę , którą warto zacząć wprowadzać do swojego jadłospisu.

4 komentarze

  • komzulka76 napisał(a):

    Jak sie prowadzi bloga kulinarnego, to warto wiedziec ze Grana Padano to nie to samo co Parmezan! Odsylam do wujka Googla

    • Pan i Pani Domu napisał(a):

      Droga „komzulka76” jak już się komentuje z takim podejściem to należy dokładnie zbadać temat 🙂 Wujek Google nie zawsze ma rację ponieważ Grana Padano oraz Parmigiano reggiano są rodzajami parmezanu. Oczywiście różnią się one sposobem przyrządzania, smakiem i oczywiście ceną natomiast należą jak podkreślimy raz jeszcze do rodziny parmezanów. Jeżeli się mylimy to proszę przedstaw nam konkretny odnośnik gdzie nasza teza jest obalana i chętnie uzupełnimy naszą wiedzę.

  • kajtek napisał(a):

    bardzo fajnie napisany przepis.Przepraszam za upierdliwosc ale pluczemy a nie plukamy!

    • Pan i Pani Domu napisał(a):

      Cieszymy się, że przepis się podoba 🙂 Musisz wypróbować! Jeżeli chodzi o błąd w tekście to już go poprawiliśmy. Czasami nie jesteśmy w stanie wyłapać wszystkich błędów dlatego dziękujemy za zwrócenie uwagi.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany