Proste i szybkie przepisy kulinarne

Kopytka z sosem pieczarkowym

UDOSTĘPNIJ
/ 2086 1

Będąc jeszcze w podstawówce, później w liceum uwielbiałam jak mama, bądź babcia robiły kopytka. Najpierw gotowały ziemniaki, a następnie przeciskały je przez praskę. I tutaj była najlepsza cześć całego gotowania. Podkradanie łyżeczką ziemniaków, które przed uklepaniem łyżką miały kształt cienkich niteczek. Po prostu pycha.

kopytka-1

kopytka-2

Składniki:

Kopytka

  • 0,5 kg gotowanych ziemniaków
  • 350 g  mąki
  • 1 jajko

Sos pieczarkowy

  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka kawy Inki
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka śmietany 18 %

Przygotowanie:

Kopytka

Ziemniaki ugotuj na parze (mogą być też ugotowane w mundurkach lub w tradycyjny sposób czyli w wodzie), jeszcze ciepłe zgnieć praską, a następnie uklep łyżką. Zostaw do przestudzenia. Na stolnicę wyłóż ziemniaki, a obok przesiej przez sitko mąkę. Mąki powinno być tyle ile ziemniaków. U mnie wyszło około 350 g mąki. Wbij do tego jajko i dodaj szczyptę soli. Całość zagnieć na jednolite ciasto.

Ciasto podziel na kawałki. Każdy z kawałków podsypuj mąką, formuj z nich wałki i krój na kopytka. Wrzuć na osoloną wodę i gotuj jakieś 3 minuty po wypłynięciu. Aby być pewnym, że kopytka są już gotowe wyciągnij jedno z nich i skosztuj. Jak są miękkie śmiało możesz wyciągać resztę.

Sos pieczarkowy

Pieczarki obierz, pokrój na mniejsze kawałki (kostki, ćwiartki, paski- w zależności od własnych upodobań) i duś w garnku bez tłuszczu ciągle mieszając, tak aby nie przywarły. Po kilku minutach z pieczarek puści woda i tak duś do całkowitego jej odparowania. Czas puszczenia przez pieczarki i odparowania wody będzie zależał od wielkości kawałków w jakie pokroisz pieczarki. Im większe tym dłużej będziesz musiała odczekać. Tak przygotowane pieczarki będą bardziej aromatyczne. Następnie podlej je oliwą z oliwek i dodaj cebulę pokrojoną w kostkę. Duś wszystko na wolnym ogniu około 5 minut (do momentu zeszklenia cebuli). Do całości dolej wodę i duś przez kilka kolejnych minut.

Mąkę rozrób z odrobiną zimnej wody w osobnym garnuszku, a następnie dodaj kilka łyżek wywaru spod pieczarek. Dolej do sosu pieczarkowego ciągle mieszając. Na koniec dodaj śmietanę również wcześniej zahartowaną. Dopraw solą, pieprzem i kawą Inką oczywiście.

Jeden komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany