Kopytka z sosem pieczarkowym
Będąc jeszcze w podstawówce, później w liceum uwielbiałam jak mama, bądź babcia robiły kopytka. Najpierw gotowały ziemniaki, a następnie przeciskały je przez praskę. I tutaj była najlepsza cześć całego gotowania. Podkradanie łyżeczką ziemniaków, które przed uklepaniem łyżką miały kształt cienkich niteczek. Po prostu pycha.
Składniki:
Kopytka
- 0,5 kg gotowanych ziemniaków
- 350 g mąki
- 1 jajko
Sos pieczarkowy
- 400 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka kawy Inki
- Sól, pieprz
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka śmietany 18 %
Przygotowanie:
Kopytka
Ziemniaki ugotuj na parze (mogą być też ugotowane w mundurkach lub w tradycyjny sposób czyli w wodzie), jeszcze ciepłe zgnieć praską, a następnie uklep łyżką. Zostaw do przestudzenia. Na stolnicę wyłóż ziemniaki, a obok przesiej przez sitko mąkę. Mąki powinno być tyle ile ziemniaków. U mnie wyszło około 350 g mąki. Wbij do tego jajko i dodaj szczyptę soli. Całość zagnieć na jednolite ciasto.
Ciasto podziel na kawałki. Każdy z kawałków podsypuj mąką, formuj z nich wałki i krój na kopytka. Wrzuć na osoloną wodę i gotuj jakieś 3 minuty po wypłynięciu. Aby być pewnym, że kopytka są już gotowe wyciągnij jedno z nich i skosztuj. Jak są miękkie śmiało możesz wyciągać resztę.
Sos pieczarkowy
Pieczarki obierz, pokrój na mniejsze kawałki (kostki, ćwiartki, paski- w zależności od własnych upodobań) i duś w garnku bez tłuszczu ciągle mieszając, tak aby nie przywarły. Po kilku minutach z pieczarek puści woda i tak duś do całkowitego jej odparowania. Czas puszczenia przez pieczarki i odparowania wody będzie zależał od wielkości kawałków w jakie pokroisz pieczarki. Im większe tym dłużej będziesz musiała odczekać. Tak przygotowane pieczarki będą bardziej aromatyczne. Następnie podlej je oliwą z oliwek i dodaj cebulę pokrojoną w kostkę. Duś wszystko na wolnym ogniu około 5 minut (do momentu zeszklenia cebuli). Do całości dolej wodę i duś przez kilka kolejnych minut.
Mąkę rozrób z odrobiną zimnej wody w osobnym garnuszku, a następnie dodaj kilka łyżek wywaru spod pieczarek. Dolej do sosu pieczarkowego ciągle mieszając. Na koniec dodaj śmietanę również wcześniej zahartowaną. Dopraw solą, pieprzem i kawą Inką oczywiście.
Mniam! prawie jak u mamy 😀
ps. Zapraszam na konkurs 🙂 (zarówno n blogu, jak i edycję facebookową)