Proste i szybkie przepisy kulinarne

Krem z brokułów i pesto

UDOSTĘPNIJ
/ 844 0

Dzisiaj prezentujemy coś dla zwolenników zdrowej kuchni. Przepis na zupę krem z brokułów i pesto. Krem wydaje się bardzo lekki w smaku przez co idealnie sprawdza się podczas ostatnich upałów.

Uważamy, że posmakuje Wam równie mocno jak nam.

Smacznego!

zupa krem z broukulow i pesto

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 1 duża marchewka
  • 1 średniej wielkości pietruszka
  • Kawałek selera
  • 15 cm pora
  • 3 czubate łyżeczki Pesto (http://panipanidomu.pl/przepis-na-pesto/)
  • 2 duże brokuły
  • Ser Grana Padano
  • Natka pietruszki
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Do garnka wlej 2 l wody. Wrzuć do niej przygotowane (opłukane, obrane i pokrojone w cienkie plasterki) wcześniej warzywa: marchew, pietruszkę, selera i pora. Całość posól.
Wszystko zagotuj do momentu kiedy warzywa będą miękkie (nie rozgotowane).
Gotowe warzywa wyciągnij z wody (nie wylewaj jej ponieważ będzie jeszcze potrzebna).

W między czasie, brokuły opłucz i podziel na średniej wielkości różyczki.
Ugotuj je w osobnym naczyniu ( sól dodaj pod koniec- warzywo szybciej będzie miękkie).

Kiedy wszystkie warzywa (łącznie z brokułem) będą gotowe zmiksuj je w osobnym naczyniu na jednolitą masę (np. przy użyciu blendera). Gdy już osiągną upragnioną konsystencję, dodaj je do powstałego podczas gotowania warzyw wywaru (tego, którego mieliście nie wylewać).

Całość gotuj pozwalając by woda troszkę odparowała. Dzięki temu zupa stanie się gęstsza.

Na koniec dodaj 3 łyżeczki pesto, dopraw solą i pieprzem wedle upodobań.

Krem podawaj z posiekaną natką pietruszki i serem Grana Padano.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany