Krem z dyni z imbirem
Witajcie po dłuższej przerwie 🙂
Dawno Nas tutaj nie było, ale mamy nadzieję że nam to wybaczycie.
Aby powrócić w smacznym stylu chcielibyśmy zaprezentować Wam przepis na krem z dyni w wersji dla dzieci i dorosłych. Wersja dla dorosłych zawiera dodatek indyjskiego curry, który dodaje lekkiej pikanterii i stanowi doskonały sposób na rozgrzanie w te jesienne dni.
Składniki:
- 2 średniej wielkości cebule
- 1 kg dyni
- 4 duże ziemniaki
- 800 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5- 1 łyżeczki indyjskiego curry
- Olej z pestek dyni
Przygotowanie:
Cebulę zeszklij na oliwie z oliwek. Dodaj do niej pokrojone w kostkę ziemniaki i dynię oraz świeżo starty imbir. Smaż przez 15 minut, a następnie całość zalej bulionem warzywnym. Duś pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Zblenduj i odlej do osobnego naczynia odpowiednią ilość zupy dla dziecka.
Pozostałą część dopraw solą i indyjskim curry. Bezpośrednio do zupy już na talerzu wlej kilka kropli oleju z pestek dyni.
Smacznego:)
Dodaj komentarz