Krem z dyni z imbirem

Witajcie po dłuższej przerwie 🙂

Dawno Nas tutaj nie było, ale mamy nadzieję że nam to wybaczycie.

Aby powrócić w smacznym stylu chcielibyśmy zaprezentować Wam przepis na krem z dyni w wersji dla dzieci i dorosłych. Wersja dla dorosłych zawiera dodatek indyjskiego curry, który dodaje lekkiej pikanterii i stanowi doskonały sposób na rozgrzanie w te jesienne dni.

krem-z-dyni-z-imbirem-small

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 kg dyni
  • 4 duże ziemniaki
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5- 1 łyżeczki indyjskiego curry
  • Olej z pestek dyni

Przygotowanie:

Cebulę zeszklij na oliwie z oliwek. Dodaj do niej pokrojone w kostkę ziemniaki i dynię oraz świeżo starty imbir. Smaż przez 15 minut, a następnie całość zalej bulionem warzywnym. Duś pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Zblenduj i odlej do osobnego naczynia odpowiednią ilość zupy dla dziecka.

Pozostałą część dopraw solą i indyjskim curry. Bezpośrednio do zupy już na talerzu wlej kilka kropli oleju z pestek dyni.

Smacznego:)

No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *