Kruche ciasteczka z czekoladą
Kruche ciasteczka z kawałkami czekolady
Każda gospodyni musi mieć conajmniej jeden dobry przepis na ciasteczka z czekoladą. Dzięki naszej recepturze wasze tzw. „przepiśniki”wzbogacą się o kolejny łatwy w przygotowaniu przepis. Z podanej receptury wykonacie ok. 20 pokaźnych ciasteczek, które wyglądają niezwykle apetycznie i uwieżcie mi- nieziemsko smakują.
Kruche ciasteczka z kawałkami czekolady spełnią swoją rolę podczas wielu uroczystości. Swoim wyjątkowym smakiem, zapachem wzbogacą niejedno przyjęcie urodzinowe dziecka, Wielkanoc lub czas Bożego Nardzenia .
Składniki na kruche ciasteczka z czekoladą:
- 2 szklanki mąki tortowej (pszennej)
- 1/2 szklanki płatków lub otrębów owsianych
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 200 g masła 82 %
- szczypta soli
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- papier do pieczenia
Przygotowanie:
Miękkie masło utrzyj za pomocą miksera wraz cukrem na jednolitą, jasną masę. Następnie do masy wbij całe jajko i wszystko starannie wymieszaj. Gdy wszystkie trzy składniki połączą się dodaj otręby owsiane. Następnie przesypując przez sitko dodaj wszystkie składniki sypkie tj. mąkę, sól, sodę oczyszczoną. Ciasto dokładnie wymieszaj i starannie zagnieć. Na sam koniec dodaj posiekane na drobno czekolady.
Z gotowego ciasta formuj kulki, a następnie spłaszczaj je dłonią i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Moje ciastka miały ok. 8 cm średnicy. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 º C do momentu zarumienienia się ciastek. Czas pieczenia zalezy od piekarnika i wielkości ciastek.
Stosując rozmiar ciastek zbliżony do mojego powinno ich wyjść około 20 sztuk.
Dodaj komentarz