Proste i szybkie przepisy kulinarne

Kulki rumowe

UDOSTĘPNIJ
/ 1212 0

Wyjątkowo delikatne kulki rumowe

Rum od zawsze kojarzymy jako alkohol wysokiej jakości pomimo tego, że był to ulubiony trunek piratów.

Często dodawany do herbaty silnie rozgrzewa natomiast jest on również niezwykle pożądanym składnikiem w kuchni, a dokładniej w cukiernictwie. Komponuje się w zastosowaniu z szeroko pojętymi słodkościami wzbogacając je swoim unikalnym smakiem i wyjątkowym aromatem. 

kulki rumowe

Kulki rumowe z naszego przepisu są dowodem na to, że fakty nie kłamią. Małe kulki rumowe, które z powodzeniem wykorzystasz do poczęstowania swoich gości cechują się doskonale zbilansowanymi składnikami w postaci czekolady i rumu. Z kolei aromat, który się nad nimi roztacza zachęci każdego do ich zjedzenia. A wierzcie, że jak już ktoś ich raz posmakuje to się w nich zakocha.

My rumowe kulki traktujemy jako specjały świąteczne. Dzięki temu, że możesz ozdobić je stosując różnorodność posypek jak np. wiórka kokosowe, kakao, mielone orzechy laskowe lub migdały nadają się one na każdą uroczystość. 

rumowe kulki

Składniki na kulki rumowe:

Składniki:

  • 10 dag mielonych orzechów włoskich
  • 10 dag cukru pudru
  • 10 dag startej gorzkiej czekolady
  • 1 żółtko
  • Rum- ok. 50 ml (36%)

Dekoracja:

  • wiórka kokosowe
  • kakao tradycyjne
  • mielone orzechy laskowe
  • mielone migdały

Przygotowanie:

Jajko sparz po czym oddziel żółtko od białka. Ze wszystkich składników (orzechy, cukier puder, czekolada, żółtko, rum) zagnieć ciasto. Suchymi dłońmi formułuj malutkie kuleczki, a następnie obtaczaj je w przygotowanych wcześniej posypkach bądź bakaliach, które prócz smaku odpowiadają również za dekoracje.

Rumowe kulki mają długą datę przydatności dlatego możesz je przygotować nawet na kilka dni przed uroczystością.

Gotowe najlepiej przechowuj w metalowej puszce układając warstwami oddzielonymi papierem lub serwetką.

Skosztuj innych słodkości dostępnych na naszym blogu kulinarnym:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany