Proste i szybkie przepisy kulinarne

Kurczak w cytrynie

UDOSTĘPNIJ
/ 1746 0

Przepis na kurczaka w cytrynie

Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na kurczaka w cytrynie, którego udało mi się zdobyć od pewnej starszej Włoszki. Aby go przygotować należy poświecić w kuchni troszeczkę wiecej czasu niż podczas przyrządzania tradycyjnego kurczaka, ale uwieżcie mi, że warto. Świetnie komponuje się z ziemniakami puree i zieloną sałatą. Spawdźcie sami:)

kurczak w cytrynie przepis na kurczaka w cytrynie

Składniki:

  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 1 cały kurczak najlepiej wiejski( poporcjowany) lub opcjolnalnie 4-5 ćwiartek z kurczaka podzielonych na pół
  • 1 szklanka wina białego półwytrawnego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego ( pamietaj aby dobrze go dosolić, ponieważ bezpośrednio samego kurczaka już nie przyprawiamy)
  • 3- 4 łyżki natki pietruszki
  • 1/4 dużej cytryny

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzej oliwę wraz z masłem. Ułoż na niej kurczaka wcześniej oczyszczonego i  poporcjowanego. Obsmaż go z każdej strony na mocno złoty kolor. Mnie to zajmuje około 40- 50 minut. Cały smak kurczaka tkwi właśnie w tej czynności. Nastepnie podlej winem, posyp zieloną pietruszką i odczekaj aż 3/4 wina odparuje. Następnie podlej bulionem warzywnym. W momencie odparowania bulionu (tak aby na dnie naczynia pozostał delikatny sos) skrop kurczaka sokiem z cytryny.

Inne przepisy z kurczakiem na blogu:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany