Kurczak w cytrynie
Przepis na kurczaka w cytrynie
Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na kurczaka w cytrynie, którego udało mi się zdobyć od pewnej starszej Włoszki. Aby go przygotować należy poświecić w kuchni troszeczkę więcej czasu niż podczas przyrządzania tradycyjnego kurczaka, ale uwierzcie mi, że warto. Kurczak w cytrynie świetnie komponuje się z ziemniakami puree i zieloną sałatą. Sprawdźcie sami:)
Składniki na kurczaka w cytrynie:
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 1 cały kurczak najlepiej wiejski (podzielony na porcje) lub opcjonalnie 4-5 ćwiartek z kurczaka podzielonych na pół
- 1 szklanka wina białego półwytrawnego
- 1 szklanka bulionu warzywnego ( pamiętaj aby dobrze go dosolić, ponieważ bezpośrednio samego kurczaka już nie przyprawiamy)
- 3- 4 łyżki natki pietruszki
- 1/4 dużej cytryny
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzej oliwę wraz z masłem. Ułoż na niej kurczaka wcześniej oczyszczonego i poporcjowanego. Obsmaż go z każdej strony na mocno złoty kolor. Mnie to zajmuje około 40- 50 minut. Cały smak kurczaka tkwi właśnie w tej czynności. Następnie podlej winem, posyp zieloną pietruszką i odczekaj aż 3/4 wina odparuje. Następnie podlej bulionem warzywnym. W momencie odparowania bulionu (tak aby na dnie naczynia pozostał delikatny sos) skrop kurczaka sokiem z cytryny. Kurczak w cytrynie gotowy! Smacznego!
Kurczak z cytryną świetnie smakuje z ziemniakami puree.
Dodaj komentarz