Marynowane krewetki
Dzisiaj przepis na przekąskę dla miłośników krewetek. Przepis jest prosty, szybki w wykonaniu, a zarazem bardzo smaczny. Połączenie białego wina z imbirem nadaje całości charakteru. Tak przygotowane owoce morza smakują najlepiej na zimno. Palce lizać. Smacznego:)
Składniki dla 4 osób:
- 16 krewetek
- 1/2 szklanki białego półwytrawnego wina
- Łyżeczka mielonego imbiru
- Ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 białka
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki oleju
Przygotowanie:
Krewetki obierz, dokładnie umyj i osusz.
Wino, rozgnieciony czosnek, imbir i sól wymieszaj razem.
Do tak przygotowanej marynaty włóż wcześniej przygotowane krewetki i marynuj przez godzinę.
Białka rozbij na talerzu, na drugim przygotuj mąkę ziemniaczaną.
Wyciągając krewetki z marynaty, zanurzaj je w białku po czym obtaczaj w mące.
Tak przygotowane smaż na patelni na gorącym oleju.
Krewetki można jeść same jednak równie dobrze smakują z sosem beszamelowym przyprawionym ketchupem, winem i imbirem.
Dodaj komentarz