Mazurek z bakaliami

17 marca 2013 Komentarze: 2

Za oknem jeszcze śnieg i mróz, a u nas pachnie już tak bardzo wyczekiwaną wiosną! Kruche ciasto w połączeniu z rodzynkami i płatkami migdałowymi oraz pianą białkową to przepis na Wielkanocny mazurek z bakaliami.

mazurek z bakaliami

Składniki:

Na kruchy spód:

  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 żółtka

Na masę bakaliową:

  • 3 żółtka
  • 2 białka
  • 1 szklanka cukru
  • ½ szklanka mąki
  • 3 szklanki rodzynek
  • 1 szklanka płatków migdałowych

Przygotowanie:

Składniki na kruchy spód zagnieć na jednolite ciasto i wstaw do lodówki na 30 minut.

Następnie przygotowane ciasto podziel i rozwałkuj na 2 placki. Jednym wylep blachę wyłożoną pergaminem.

Żółtka utrzyj z połową cukru na puszty krem. Białka ubij na sztywno, dodaj do nich stopniowo drugą połowę cukru. Bakalie sparz i wraz z mąką dodaj je do masy z żółtek. Połącz z dokładaną porcjami pianą z białek. Masę rozsmaruj na cieście i przykryj drugim plackiem.

Piecz 25 min. W temp. 200 °C aż wierzch będzie lekko złoty. Udekoruj lukrem według upodobania.

Komentarze: 2

  1. asia 22 marca 2013 at 20:27 Reply

    A jak zrobić taki miękki lukier jak na zdjęciu….aby był kremowy a nie suchy i twardy ….

    • Pan i Pani domu 22 marca 2013 at 23:14 Reply

      Witaj „asia” na blogu :)
      Do tego przepisu dobrze pasuje lukier z posmakiem cytrynowym.

      1 szklanka cukru pudru
      1,5 – 2 łyżki gorącej wody
      2 łyżki soku z cytryny

      Wszystkie składniki należy wsadzić do jednego naczynia i utrzeć do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli uznasz, że ilość lukru nie jest wystarczająca na twoją powierzchnię blachy należy podwoić składniki. Uważaj aby nie przesadzić z sokiem z cytryny. Daj znać jak wyszło :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *